Изминалата година беше трудна за новите студенти. На много от

...
Коментари Харесай

Лоши сънища

Изминалата година беше сложна за новите студенти. На доста от тях им беше неразрешено да посещават кампуса. Други не можаха да влязат в страната, в която се надяваха да следват. Тези, които съумяха, бяха посрещнати от изложби за първокурсници в Zoom и прецизни правила за социализиране.

Всичко това значи, че 2021 година ще е сложен интервал за ръководство на университет. През последните няколко десетилетия университетите процъфтяваха, подкрепяни от възходящото благополучие, увеличаващото се търсене и политиците, които виждаха в тях мотори за стопански напредък. COVID-19 заплашва доста от тези неща.

Най-очевидният риск визира задграничните студенти. През последните години броят им скочи. По времето, когато пандемията настъпи, по света имаше над 5 милиона - главно такива, които пътуват от разрастващите се страни, с цел да учат в най-хубавите университети на богатия свят, и заплащат скъпо за това.

Сега университетите работят върху това по какъв начин да се оправят с по-малък брой от тях. Проблемът ще е най-остър в страни със строги ограничавания за пътешестване. През юли 2019 година в Австралия са пристигнали 144 хиляди задгранични студенти. През юли 2020 година - единствено 40.
Автор: Капитал
Подкрепата от политиците ще е лимитирана. Това ненапълно е въпрос на цели. Университетите би трябвало да се състезават с бизнеса и обществения бранш за финансова поддръжка. Но то също по този начин отразява обстоятелството, че през последните години те изгубиха част от блясъка си.

Експанзията на висшето обучение съответства със слабия напредък на продуктивността в огромна част от богатия свят, което подкопа доверието в способността на университетите да подкрепят растежа. В политическите разногласия разделянето все по-често е по учебен симптом - сред притежателите на дипломи и тези, които нямат.
Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
В Съединени американски щати, Австралия и Англия десните държавни управления оказаха доста по-малка поддръжка на университетите, в сравнение с те желаеха, с цел да им оказват помощ да преминат през първата вълна на пандемията. В Съединени американски щати финансовата конюнктура ще се утежни, като щатите ще отговорят на спадащите данъчни доходи посредством стесняване на разноските.

В резултат и университетите ще би трябвало да ги понижат. Грандиозните строителни планове ще бъдат оставени на изчакване. Служителите с краткосрочни контракти ще изгубят работата си. В Съединени американски щати формалната статистика сочи, че от началото на пандемията работната мощ в колежите е намаляла със 7%. Загубите на работни места са още по-големи в Австралия.

Някои университети ще изчезнат изцяло. В някои случаи процесът ще се ръководи добре и затруднените институции ще съумеят да се обединят с по-силни съседи. Но ще има и банкрути, най-често в Съединени американски щати. По калкулации на консултантската компания Edmit една трета от частните колежи в Съединени американски щати са на път да останат без пари в границите на шест години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР