През март 2020 г. Томас Варгас загуби работата си на

...
През март 2020 г. Томас Варгас загуби работата си на
Коментари Харесай

Идея, чието време дойде

През март 2020 година Томас Варгас загуби работата си на летището поради COVID-19 и стана един от 40-те милиона американци, които аплайваха за подкрепяне за безработни. Парите пристигнаха със седмици забавяне, само че Томас можеше да се опре на обезпечения си приход от 500 $ на месец, който получава от февруари 2019 година насам като част от пробна стратегия, която изпробваме в Стоктън, Калифорния. Той изхарчи безусловния си приход за наем, пари и сметки. След това, с опората на този приход, той върна жеста на обществото, като поправяше гратис коли на служащи на първата линия на пандемията и даряваше на локалната пожарна.

Въпреки че казусът на Томас е характерен, поради пандемията, която се случва един път на потомство, неочакваната загуба на работа по каквато и да било друга причина можеше да вкара него и болшинството от американците в обстановка, в която да бъдат изгонени от хазяите си, да се редят на опашки за безвъзмездна храна и да бъдат безконечни длъжници. COVID-19 просто сподели това, което от дълго време е ясно - хората работят, само че не и стопанската система. Икономическата неустановеност в Америка е необятно срещано събитие, а структурният расизъм поддържа расово неравноправие и в приходите, и в общото положение. За някои хора е невероятно да просперират. Историята на Томас е единствено един образец по какъв начин обезпечен приход може да докара до икономическа резистентност.

Всичките ни съседи заслужават стопански под, на който да стъпят, най-вече поради изключителни обстановки и стопански промени, които към този момент са новата норма. Днес може да е пандемия, само че на следващия ден може да е вихър или пожар. В най-богатата страна на света би трябвало да е нецивилизовано хората, които подкрепят стопанската система и личните си общности, да останат под прага на бедността. Няма горделивост в това да работиш на две или три места и все пак едвам да можеш да си позволиш съществени неща. Нито има горделивост в това да си служащ " от първа нужда ", само че да не ти се поставя възнаграждение за рисков труд, протекция от синдикати, здравна застраховка или защитно облекло.

През 30-те години на ХХ век, при последната американска икономическа рецесия от сходен мащаб, бяха подхванати фрапантни обществени промени, които донесоха отбрана за работещите, в това число правото им да се сплотяват в профсъюзи. През 2020 година ни е нужно освен това. Застраховката при безработица е наложителна, само че незадоволителна и даже работа на цялостно работно време към този момент не значи икономическа сигурност. Нужна ни е безвредна мрежа, която да бъде освен това от условни помощи, свързани със заетостта - такава, която работи за всички и адресира желанието за расова и икономическа правдивост.

През 2021 година ще променим курса и ще изградим стопанска система, която регистрира достолепието на всички хора посредством обезпечен приход. Вкоренен в икономическата фантазия на Мартин Лутър Кинг, обезпеченият приход под формата на месечни кешови заплащания непосредствено към човеци демонстрира най-хубавата страна на държавното управление, което се доверява на своите жители, че ще употребяват парите вярно за себе си и своите фамилии.

Програмата за обезпечен приход в Стоктън стартира през 2019 година и дава по 500 $ на месец на 125 души в границите на 24 месеца. Вярвах, че получателите ще харчат парите за себе си и своите фамилии по интелигентен метод, и до момента данните демонстрират тъкмо това - 40% от разноските са били за храна, 25% за други покупки, 11% за съществени услуги и по-малко от 2% за алкохол и цигари. По-малко от 2% от получаващите обезпечен приход са безработни и не търсят работа, което демонстрира, че зловредният и расистки мотив по какъв начин хората ще изхарчат парите за нелепости и няма да работят е неверен.
Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
На основата на триумфа на пилотния ни план през 2020 година дадох началото на обединението " Кметове за обезпечен приход ", в която влизат 25 кметове, които желаят да бъде въведен обезпечен приход на федерално равнище. Кметовете бяха на първа линия в политическите дейности освен по време на пандемията, само че и при гражданските безредици след убийствата на Джордж Флойд, Бреона Тейлър и други. Въпреки че тези митинги са в отговор на полицейско принуждение, те са също по този начин отговор на бедността и икономическата неустановеност и не престават диалога, който водим от 400 години насам: дали обезпеченото право на живот, независимост и търсене на благополучие важи в действителност за всички?

Бедността и икономическата неустановеност са въпрос на политики, а не избор на хората. COVID-19 и световните митинги Black Lives Matter сочат простата и неопровержима истина, че ни би трябвало нов път напред - път, който вижда и признава достолепието на цялото човечество. През идната година ни е необходим Нов курс, който да вкара бедността и оскъдицата в музей и да ни разреши да пуснем на независимост възприятието за принадлежност, което ще ни помогне да създадем обичани общности, в каквито заслужаваме да живеем.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР