Добре дошли в бъдещето - не 2021 г., както вероятно

...
Коментари Харесай

След тех ускорението

Добре пристигнали в бъдещето - не 2021 година, както евентуално допускате, а 2025 година или даже 2030 година, според кого питате. Възприемането на нови софтуерни привички в отговор на пандемията - от видеоконференциите до онлайн извършването на покупки - значи, че използването им е достигнала равнища, каквито се предполагаше, че ще бъдат факт след доста години.

" Скорошни данни демонстрират, че във връзка с цифровото разбиране от страна на консуматори и бизнеси сме превъртели пет години напред в границите на към осем седмици ", разгласи през май 2020 година консултантската компания McKinsey. А при онлайн извършването на покупки в Америка напредъкът е даже още по-бърз - " напредък за 10 години в границите на три месеца ". Италианският ритейл консорциум Netcomm показва, че извършването на покупки в страната, обичайно изоставаща в е-търговията, е направило " десетгодишен постепенен скок " към цифровото. За банкирането специалисти, запитани от The Economist, показват, че делът на безкешовите транзакции по света се е повишил до равнища, които те са очаквали да видят след две години. За медицината английски лекар споделя пред New York Times, че Националната здравна работа е направила десетилетна смяна за една седмица с прекосяването на лекарите към отдалечени съвещания.

Наречете го тех ускоряване. Във всички тези случаи, а и в доста други пандемията форсира съществуващите трендове на разбиране на технологиите. Пазаруването устойчиво се изместваше онлайн; разплащанията постепенно ставаха дигитални; онлайн образованието последователно се разрастваше; повече хора работеха от у дома най-малко в част от времето. Сега хора в доста страни бяха внезапно изстреляни в бъдеще, където всички тези привички са надалеч по-широко публикувани.
Големият въпрос за 2021 е какъв брой обратно ще се върнат нещата.
Тази неочаквана смяна беше мъчителна. Множество търговци с физически магазини, към този момент в усложнение, бяха тласнати към банкрут, в това число открити имена като J.C. Penney и Neiman Marcus. Със затварянето на банковите клонове възрастните хора, незапознати с онлайн банкирането, станаха жертви на цифрови измамници. Превключването към онлайн образование акцентира неравенството при достъпа до широколентов интернет и притежаването на компютри измежду учениците.

Но този преход също по този начин беше искрата за бърза промяна в сфери - изключително опазването на здравето и образованието - които исторически се съпротивляват на промени. Принудителният опит с всеобщи локдауни отстрани и стигмата върху онлайн образованието и отдалечената работа, като сподели, че с вярното съоръжение и поддръжка те в действителност могат да работят в огромен мащаб. Това е добра вест.
Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
Големият въпрос за 2021 е какъв брой обратно ще се върнат нещата. Ясно е, че светът няма да се озове назад в предпандемичното си положение. Много универсални магазини затвориха. Италианските баби откриха преимуществата на онлайн извършването на покупки. Работещите от у дома не бързат да се върнат към пътуването до офиса и назад пет дни седмично. Но и не всички локдаун привички от 2020 година ще се запазят. Учениците и учителите са нетърпеливи да се върнат към присъственото образование. На работещите им липсва офисното другарство. Така някои от новопридобитите привички ще се запазят, само че не всички и резултатът ще е някъде по средата. Къде тъкмо ще бъде тази среда ще има големи последствия - за транспортните модели, за цените на парцелите и за устройството на градовете с изключение на за още доста други неща.
Автор: Капитал
Според интернационално изследване на McKinsey 15% от интервюираните корпоративни шефове чакат до 2022 година да разрешават на една десета от чиновниците си да работят отдалечено два или повече дни седмично, а 7% са склонни да стигнат до три дни. Но тези световни осреднени стойности прикриват необятни вариации. Във Англия и Германия 20% от респондентите са съгласни един от 10 чиновници да работи от у дома два дни седмично; в Китай цифрата е едвам 4%. А измежду софтуерните шефове делът е цели 34% при 22% преди пандемията. Компаниите в областта на технологиите и финансовите услуги могат да действат по-лесно без чиновници на място. Но даже в промишлености, където изцяло отдалечената работа е допустима, най-вероятният резултат ще бъде хибридно бъдеще, което съчетава работа от у дома и от офиса. Бъдещето е в този момент

Някои компании - като тези, които оферират облачни услуги или устройства, които оказват помощ за отдалечена работа - ще станат по-силни. Други като физическите търговци ще страдат. Много няма да оцелеят. Но отново ще има и нещо позитивно, защото тези промени отварят нови полета за нововъведения. Големи и дребни компании към този момент развиват свежи принадлежности за възстановяване на чувството при отдалечената работа, съдействие и обучение; за поддържане на нови форми на безконтактна и основана на непокътнат час търговия; а също и за предложение на нови типове онлайн обществени действия от виртуални конференции до виртуален туризъм. Няма връщане обратно към предишното, което съществуваше преди пандемията. Вместо това COVID-19 изстреля света в едно доста по-различно бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР