Изминаха повече от 3,5 месеца, откакто космическият апарат OSIRIS-REx на

...
Изминаха повече от 3,5 месеца, откакто космическият апарат OSIRIS-REx на
Коментари Харесай

НАСА отваря най-големия до момента запас от астероиден прах

Изминаха повече от 3,5 месеца, откогато галактическият уред OSIRIS-REx на NASA изхвърли скъпата си проба от астероиден прахуляк, и учените най-сетне съумяха да отстранят капака на контейнера, в който тя се съхранява.

Сега екипът може да приключи стъпките, нужни за демонтиране на TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), и да получи достъп до скалите и пръстта, събрани от метеорита Бену. След като бъде извлечена, тестът може да бъде разграничена и разпределена сред научните екипи по света.

Според астронома Данте Лаурета от Лунната и планетарна лаборатория на Университета в Аризона махането на капака и приемането на цялостен достъп до пробите от Бену е монументално достижение.

" Този триумф удостоверява смисъла на OSIRIS-REx и нашия ангажимент да разширяваме познанията си за космоса. С неспокойствие чакаме идната глава, когато ще споделим тези скъпи проби със международната научна общественост и ще продължим нашето откривателско странствуване “, споделя още той.

OSIRIS-REx прелетя към Земята на 24 септември, с цел да изхвърли TAGSAM след епична задача, която лиши повече от 7 години. Капсулата се спусна с парашут в пустинята Юта, където беше ефикасно извлечена и неотложно превозена до чисто оборудване, с цел да бъде отворена при безспорен най-малко земно замърсяване.

Въпреки че външната капсула се отвори много елементарно и даде на учените достъп до 70 грама астероиден прахуляк, главната глава на TAGSAM, съдържаща по-голямата част от тестът, остана компактно затворена на инат на всички старания на екипа. Контейнерът беше запечатан с 35 крепежни детайла, два от които настойчиво не поддаваха на инструментите, утвърдени за потребление в стерилната среда, в която трябваше да се извърши отварянето.



За да реши този проблем, екипът създава два чисто нови многокомпонентни инструмента, които минават през строги проби и подготовки, преди най-сетне да влязат в приложимост.

Какво следва в този момент? Преди да може да се прегледа, извлече и мери цялостният пример от тестът, учените ще би трябвало да довършат разглобяването на капсулата. Но значимото е, че трудността в лицето на тези два крепежни детайла към този момент е преодоляно.

Сега науката може да продължи. Съвсем скоро ще можем да зърнем най-голямата пратка астероидна пръст, събирана и доставяна на Земята от човешка задача, пише Science Alert, представено от " Обекти ".

В момента OSIRIS-REx, преименувана на OSIRIS-APEX, е на път към различен метеорит - евентуално рисковия обект Апофис. Срещата с него би трябвало да се състои през 2029 година



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР