Изложбата Другите българки и документалният филм България в транс, посветени

...
Изложбата Другите българки и документалният филм България в транс, посветени
Коментари Харесай

Изложба на транс-жени като картини на Майстора се превърна в политически скандал

Изложбата " Другите българки " и документалният филм " България в транс ", отдадени на транссексуалните хора в България, предизвикаха остра дискусия в обществените мрежи. 

Авторът им Михаил Вучков е решил да употребява фолклорната символика от картините на Владимир Димитров-Майстора, с цел да покаже историите на няколко души, трансформирали пола си в България. 

Проектът му е подсилен финансово и от Национален фонд " Култура " (НФК), като утвърденият бюджет от страната е в размер на 10 000 лева

Вучков е кандидатствал в. в категорията " Социално ангажирани изкуства ". 

Той обяснява решението си да направи паралел с облиците на Майстора с това, че именитият художник е " запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката през днешния ден ". 

Причината да повдигне тематиката сега е обвързвана със 140-тия празник на Владимир Димитров на 1 февруари. 

Вучков обръща внимание, че хората, минали през интервенция по промяна на пола през 21 в., се оказват в сходна позиция с дамите от края на 19 век, чието място е било  " под домашната стряха " (по откъс на Стоян Михайловски). 

" За страдание през днешния ден „ домашната стряха “ е мястото, където най-много участва транссексуалната българка. Може да се каже, че тя е пандизчия на личния си дом, защото неналичието на работа и извънредно враждебна среда на улицата я задържа там ", написа Вучков в добавка към тийзър за изложбата. 

Дебатът към посланията на плана му се трансформира в политически скандал. Т. нар. Консервативно-патриотично придвижване (КПД), проведено от ръководителя на оповестиха, че желаят оставката на министъра на културата Атанас Атанасов поради отпущането на 10 000 лева за изложбата. 

Според създателите на митинга - планът " наранява естетическите и етични усеща на ценителите на българската живопис ". 

Всъщност предлагането на Вучков е утвърдено на 8 октомври 2020 година от УС на Национален фонд " Култура " - в мандата на остарялото държавно управление на ГЕРБ, когато министър беше Боил Банов. 

Иронията е, че по линия на така наречен " юношески действия " - общата сума на парите, които бяха отпуснати по времето на Красен Кралев не за спортни достижения, а за други акции (като " Млади, можещи, дейни " ) беше над 158 000 лева за две години. 

Моделите от портретите в " Другата българка " са облечени в национални носии в типичния жанр за Майстора на фона на рози и макове, осветени в неонови светлини.   



Историите на сниманите дами са разказани в документален филм на име " България в транс " и акция с присъединяване на деятели и здравни експерти, които изясняват какви са най-големите проблеми пред транссексуалните хора в България. 

" До преди година Мелиса Рангелова е била Тихомир - някогашен културист, който споделя за себе си, че постоянно е живял в непознато тяло. Днес е тя и по думите й е по-щастлива от всеки път, тъй като може да бъде себе си. Мелиса е първата транс жена, която реши да направи своя преход обществен. Така тя се трансформира в образец за цялата транс общественост "
 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР