Италианският парламент не избра държавен глава и от седмия си

...
Италианският парламент не избра държавен глава и от седмия си
Коментари Харесай

Италианският парламент отново не избра президент, очаква се Матарела да получи нов мандат

Италианският парламент не избра държавен глава и от седмия си опит. За излизане от застоя ръководещите партии се сплотиха към концепцията да предложат на Серджо Матарела да остане президент. Това може да се реши на осмия избор, който стартира в 17,30 часа. Нужни са 505 от общо 1009 гласа.  

На седмия избор Матарела получи 387 гласа от 595 дали своят вот при 380 въздържали се. Предпоставките за развръзка през днешния ден в негова посока произлизат от дългия диалог сред премиера Марио Драги и него, чийто седемгодишен  мандат изтича след дни. 

Драги беседва и с политическите водачи, събрани на заседание. 

Резултатът е, че в 16 часа те ще се срещнат в президентския дворец „ Куиринал ” със Серджо Матарела. Смята се, че на осмия избор възелът ще бъде развързан, което ще зависи и от мнението на Матарела, който наподобява  решен за още един мандат.

Според „ Пет звезди ”, „ Лига ” и „ Италия вива ” - в случай че всичко се резервира  както до момента – Драги министър председател и Матарела президент - ще се даде непоклатимост на страната. В направеното досега специалистите регистрират неуспех на дясното политическо пространство, изпълнено с несъгласия.

Серджо Матарела, на 80 години сега, беше определен за президент на Италия при започване на 2015 година. Преди това Матарела е заемал разнообразни постове в италиански държавни управления, в това число вицепремиер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР