ИТ услугите ще станат най-големият сегмент от разходите за информационни

...
ИТ услугите ще станат най-големият сегмент от разходите за информационни
Коментари Харесай

Gartner: големият аутсорсинг се завръща

ИТ услугите ще станат най-големият сегмент от разноските за осведомителни технологии през 2024

Дефицитът на ИТ гении породи верижна реакция, която докара до цялостна смяна на ролята на ИТ шефовете (снимка: CC0 Public Domain)

Новите контракти за изнасяне на ИТ дейностите стават от ден на ден и има учредения да се чака, че те единствено ще се усилват. До огромна степен причина за това е невъзможността на бизнеса да задържа квалифицираните ИТ чиновници. Експертите с подобаваща подготовка избират да работят във фирми-доставчици на технологии. От друга страна и ролята на ИТ шефовете в другите промишлености се трансформира. Те към този момент не са лицата, които вземат решение за внедряването на дадени технологии.

Два огромни контракта за аутсорсинг покупко-продажби бяха подписани неотдавна. По-рано през януари Канадските пощи оповестиха, че са сключили съглашение за прекачване на Innovapost – вътрешния отдел за ИТ споделени услуги – към Deloitte Canada. С това организацията се пробва да усъвършенства доставката на артикули и услуги с цифрова поддръжка. Vodafone пък разгласи 10-годишна договорка с Microsoft за 1,5 милиарда $ за поддръжка на цифрови платформи за повече от 300 милиона компании, организации от публичния бранш и консуматори в Европа и Африка.

Тези два контракта обаче съставляват единствено върхът на айсберга във връзка с огромния ИТ аутсорсинг, счита Джон-Дейвид Лавлок, анализатор и почетен вицепрезидент в Gartner. „ Главните осведомителни шефове имат огромни компликации с наемането и задържането на чиновници. Те пострадаха от огромното овакантяване като всички – но не съумяха да се възстановят. “
още по темата
Налице е и друга смяна – на пожеланото работно място. ИТ чиновниците, които имат мечтаните умения, се насочват към доставчиците на технологии. „ Това значи, че запълването на празнината в техническите умения става все по-трудно и по-трудно “, споделя Лавлок.

Едновременно с това организациите от всевъзможни сфери не престават да намират от ден на ден и повече приложения за технологиите. ИТ са се преместили от бек-офиса към фронт-офиса. Но за цифровите бизнес-инициативи е належащо първо да се построи или внедри подобаващата технология, а с цел да се случи това, първо би трябвало да бъдат открити хората с верните умения. И това става все по-трудно, по думите на специалиста на Gartner.

Един от методите за заобикаляне на дефицита на умения са краткосрочните, дребни аутсорсинг покупко-продажби. Към 2027 година, съгласно анализаторската компания, с към 50% повече ще се заплаща към външни ИТ реализатори спрямо вътрешния ИТ личен състав – и това ще е по този начин в множеството промишлености. Водещ фактор ще е неспособността на CIO да задържат по-висококвалифициран личен състав. „ Има доста повече технологии, които се нуждаят от по-сериозен набор от умения “, добави той.

Последната прогноза на анализаторската компания демонстрира, че ИТ услугите ще продължат да означават растеж през 2024 година, трансформирайки се в най-големия сегмент от ИТ разноските – за първи път. Разходите за ИТ услуги се чака да набъбнат с 8,7% през 2024 година, достигайки 1,5 трилиона $. Според Gartner, това значително се дължи на устрема на фирмите да влагат в планове за организационна успеваемост и оптимизация, които са от решаващо значение в този интервал на икономическа неустановеност.

Някои огромни марки, които се славят с забележими софтуерни нововъведения, може и да съумеят да задържат – и дори да продължат да притеглят – висококвалифицирани софтуерни гении. Но, съгласно Лавлок, множеството компании ще продължат да си имат проблеми при наемането на софтуерни гении.

Такива компании може да преглеждат актуалната рецесия с уменията като кратковременен проблем, с който би трябвало да се оправят, като наемат външни ИТ реализатори.

Завръщането на договорите за ИТ аутсорсинг осезаемо трансформира и ролята на CIO. „ Главният софтуерен шеф към този момент не е индивидът, който взема решение за стратегическата посока и технологията, която да внедри. Ценностното предложение на ролята се трансформира. Сега ИТ шефовете би трябвало да се приспособяват към нова роля, в която дефинират тона и посоката на технологиите в компанията – и ръководи хората, които го внедряват, ръководят времето им – от името на компанията- консуматор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР