Историкът призова българската дипломация и общественост да са по-активниМиналото винаги

...
Историкът призова българската дипломация и общественост да са по-активниМиналото винаги
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Докато в Северна Македония градят своята идентичност върху миналото, то ще ни разделя

Историкът прикани българската дипломация и общност да са по-активни

" Миналото постоянно ще ни разделя, до момента в който в Северна Македония градят своята еднаквост върху предишното, а не върху сегашното и бъдещето. Миналото ни сплотява, не ни разделя. Те желаят да ни разделя. Щом го желаят, дано да го изживеят до дъно, както желаят те. В България също има хора, които живеят с предишното, само че в Македония сякаш са повече. Там цялата така наречен македонска еднаквост почива на исторически обстоятелства, в болшинството си фалшифицирани. " Това разяснява пред БНР историкът проф. Христо Матанов.

Историкът прикани българската дипломация и общност да са по-активни. " Посещението на Буяр Османи по никакъв начин не ми хареса. Той направи подмятания - примерно, че българите са едно нищожно малцинство в Северна Македония, че България би трябвало да приключи провокациите ", означи той.

Имената на клубовете са фактически малко провокативни, само че от академична позиция цар Борис III не е фашист, уточни Христо Матанов.

" Но това да се изяснява на северно-македонското общество, е прекомерно сантиментално. Те имат вяра на своите учебници ", съобщи той.

В РСМ не могат да съберат конституционно болшинство, с цел да трансфорат българите в държавотворен народ. Опозицията пречи, напомни още историкът.

Речта на омразата постоянно е била относително мощна, единствено че в предишното това не се съобщаваше, означи проф. Матанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР