Испанските социалисти получават най-много гласове на извънредните парламентарни избори в

...
Испанските социалисти получават най-много гласове на извънредните парламентарни избори в
Коментари Харесай

Социалистите водят на изборите в Испания, но нямат мнозинство

Испанските социалисти получават най-вече гласове на изключителните парламентарни избори в страната, само че не могат да реализират болшинство, съгласно анкета, оповестена след приключването на вота, оповестиха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Анкета е осъществена от института ГАД 3 за Испанското радио и телевизия преди днешното гласоподаване, сред 22 и 27 април.

Испанската социалистическа работническа партия може да получи от 116 до 121 места в 350-членния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента).

Традиционният противник на социалистите - консервативната Народна партия, може да разчита на 69-73 мандата.

Десноцентристката "Сиудаданос " ( "Гражданите ") може да получи 48-49 места, крайнолявата "Унидос подемос " ( "Заедно можем ") - 42-45 места, а крайнодясната "Вокс " - 36-38 места.

Два часа преди затварянето на изборните секции в Испания беше регистрирана висока изборна интензивност от 60,7% - спрямо 51,2% на изборите през 2016 година, заяви Българска национална телевизия.

Вотът е предварителен, откакто премиерът-социалист Педро Санчес загуби доверието на Народното събрание и подаде оставка.

След като пусна гласа си, той съобщи, че желае изборите да доведат до парламентарно болшинство, което може да извърши обществени и политически промени.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо пък съобщи пред кореспонденти, че днешните избори са може би най-решаващите за Испания от години. Той изрази вяра, че резултатите ще доведат до сформиране на устойчиво държавно управление.

37 милиона испанци имат право да гласоподават. Избират се 350 депутати и 208 сенатори. Очаква се и за първи път от рухването на режима на военачалник Франко, в Народното събрание да влезе крайнодясна партия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР