Иранският ескадрен миноносец Alborz е навлязъл през стратегическия проток Баб

...
Иранският ескадрен миноносец Alborz е навлязъл през стратегическия проток Баб
Коментари Харесай

Ирански военен миноносец навлезе в Червено море

Иранският ескадрен миноносец Alborz е навлязъл през стратегическия пролив Баб ал-Мандеб в Червено море, където в края на 2023 година зачестиха набези против кораби, оповестиха държавните медии в Иран на 1 януари.

Според осведомителна организация Тасним, обвързвана с подчинения на висшия водач на страната Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, този ход се дължи на събитията, свързани с подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути (хуси), които работят в района.

Новината идва, откакто Съединени американски щати сътвориха многонационална военноморска оперативна група за отбрана на корабоплаването от техните набези. Българският боен министър Тодор Тагарев сподели преди дни, че към групата страни, които се включиха в тази група, откакто бяха атакувани два кораба, на които има българи.

От ноември насам хутите нападат кораби в Червено море, с цел да покажат поддръжката си за палестинската ислямистка формация Хамас във войната с Израел . Заради това доста огромни корабни компании минаха към по-дългия и безценен маршрут към африканския нос Добра вяра , вместо да минават през Суецкия канал . Той обслужва към 12% от международната търговия.

Според ирански медии 51-годишният боен транспортен съд Alborz става въпрос за унищожител от клас " Алванд ", който е част от 34-ия флот на иранските военноморски сили. Той е придружаван от поддържащ транспортен съд и още през 2015 година е патрулирал в Аденския залив в северната част на Индийския океан и в пролива Баб ал Мандеб.

Ирански военни кораби работят в открити води от 2009 година насам, с цел да охраняват морските направления, да се борят с пиратството и да извършват други задания, отбелязва организация Тасним.

Пети флот на Съединени американски щати сподели, че не може да приказва от името на иранските военноморски сили или да разяснява непотвърдени известия за придвижването на иранския транспортен съд, заяви Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР