Ако Украйна беше послушала САЩ и беше фокусирала ресурсите си

...
Ако Украйна беше послушала САЩ и беше фокусирала ресурсите си
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да носи тактически ядрени бойни глави. Подготвят се за най-лошия сценарий

Ако Украйна беше послушала Съединени американски щати и беше фокусирала ресурсите си в една точка, вместо да ги разпръсва по цялата фронтова линия, щеше бъде доста по-лесно да се реализира ефикасна контра атака. Такова мнение изрази пред NOVA специалистът по интернационална сигурност и ръководство на спорове доцент Искрен Иванов.

Според него офанзивата на Русия над Харков има три цели.

" Първата е оперативно-тактическа и цели да отклони украинското внимание от фронтовата линия, тъй че дейностите да се разлеят и това да обърка украинците. Втората е стратегическа. Задачата е Русия да употребява това нахлуване над Харков като насочна точка за новата си контраатака, която се чака в края на май или началото на юни. Третата цел е чисто психическа – Русия да покаже, че още има запаси и превъзхожда Украйна - остаряла тактика от Втората международна война. Съмнявам се, че Русия има ресурсите да превземе Киев, най-малкото тъй като Съединени американски щати към този момент дадоха ракети с далекобоен обсег на деяние на украинците ", разясни той.

" Така Украйна ще може да стреля по окупираните територии, само че не и оттатък тях. Това е концепцията - да може да се спре съветското нахлуване, без да се поразяват цели непосредствено на съветска територия. Тук има една друга любопитна детайлност. Новото потомство ракети, което получи Украйна, може да носи тактически нуклеарни бойни глави. Това значи, че Съединени американски щати теоретично се приготвя и за допустимо най-лошия сюжет. Имаше съмнение в края на 2022 година, че Путин е обмислил приложимост на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна, само че тогава Си Дзинпин му сподели, че това ще е алена линия в техните връзки. Затова Путин се разколеба. Дали обаче в сегашните условия това още веднъж ще се случи, не се знае ", добави Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР