Информационните технологии направиха живота ни по-удобен, но в същото време

...
Информационните технологии направиха живота ни по-удобен, но в същото време
Коментари Харесай

Очите ви са уморени непрекъснато? 6 начина да се спасите от дисплеите около вас

Информационните технологии направиха живота ни по-удобен, само че в това време умората на очите, породена от непрекъснатото гледане на екрани, от ден на ден се трансформира в обществен проблем. Ако го оставите и признаците ви се влошат, можете да навредите на психическото и физическото си здраве, тъй че бъдете деликатни.

Ако постоянно сте заобиколени от екрани – компютри, смарт телефони и таблети - и то по време на целия ден, тази публикация е за вас. Ще научите най-важните способи, по които да се справите с умората. 

Някои от имената на другите проблеми, свързани с екраните и очите, са „ синдром на компютърно зрение “ или " техностресова офталмопатия “. Те са неизбежни проблеми, изключително когато става въпрос за работа с компютър. Има разнообразни способи за справяне с проблемите и резултатите варират от човек на човек, само че в случай че опитате един по един, безспорно ще можете да изживеете по-приятен цифров живот. Това също ще способства за възстановяване на продуктивността в офиса, само че и отвън него.

Трик 1: Проверете работната среда на вашия компютър

Случвало ли ви се е да сте във трен и слънцето да грее върху екрана на вашия смарт телефон, създавайки отражения и затруднявайки визията?

Това в офиса става непрестанно - не толкоз очевидно, колкото във влака, само че в по-малка степен, която ви пречи, без да знаете. Например, в случай че светлината е най-силна в центъра на стаята, а компютърът ви е надъхан по този начин, че да сте обърнати към стената, ще изпаднете в същата обстановка с отблясъците на екрана, като към този момент описаната във влака. Това може в допълнение да утежни умората на очите ви - в никакв случай не би трябвало да допускате екрант ви да основава отражения, тъй като това изморява извънредно очите. Всеки екран е изработен по този начин, че да е добър за гледане на видеоклипове, само че това се предава и на опцията им да отразяват външната светлина.  

Също по този начин е значимо да не вършиме светлините в стаята прекомерно ярки. Стаята трябда е нито тврде тъмна, нито да има прекомерно ярки светлини - в случай че допуснете второто, това ще сздаде разлика сред яркостта на екрана и околната светлина, което не е добре за очите ви. 

Трик 2: Правилната отдалеченост

Ето правилото: дистанцията сред потребителя и екрана би трябвало да бъде минимум 40 сантиметра или 50 сантиметра при положение на по-широк екран. Ако гледате екран на разстояние по-малко от 30 сантиметра за дълги интервали от време, очите ви ще се уморят. 

След като сте на вярното разстояние от екрана, пробвайте се да го поставите по този начин, че линията на видимост да е непосредствено напред или леко надолу, когато гледате екрана. Трябва да избягвате да гледате нагоре към екрана, тъй като това може да аргументи сухота в очите - те се отварят повече при взор нагоре. 

Дисплеи, които не разрешават задоволително контролиране на ъгъла и височината на екрана, могат да накарат потребителите да поправят позата си по отношение на позицията на екрана, което им пречи да работят в вярната поза. Изберете екран, който има богати функционалности, в това число функционалност за наклоняване, позволяваща наклоняването на екрана нагоре и надолу и функционалност за контролиране на височината.

Трик 3: Правилна отмора и разпъване

Дори в случай че мястото на инсталиране на екрана и стойката ви по време на приложимост са верни, работата в една и съща поза за продължителни интервали от време не е добра за очите ви. Причината е, че непрекъснатото гледане на нещо на закрепено разстояние води до последователно понижаване на способността на очите ви да се концентрират!

Направете 10-15 минути отмора най-малко един път на час. Погледнете в далечината и преместете очите си нагоре, надолу, наляво и надясно, с цел да регулирате фокуса си.

Често срещана неточност, която хората вършат, е да гледат екраните на смарт телефони и таблети по време на почивката си. Това не разрешава на очите ви да почиват. Разтегнете се, с цел да облекчите напрежението, изправете се и се разхождайте и гледайте наоколо и надалеч на закрито или навън, с цел да коригирате фокуса на очите си.

Ако откриете, че забравяте да си вършиме почивки, интелигентен трик е да употребявате таймер на вашия смарт телефон, с цел да си напомните. Има и някои екрани, които идват с функционалност, която ви подканва да вършиме почивки.

Трик 4: Прегледайте настройката за бляскавост на екрана

Яркостта на вашия екран не би трябвало да се оставя на настройката по дифолт, а да се контролира съгласно яркостта на стаята, където е конфигуриран. Това може доста да понижи натоварването на очите ви. Например, в офис с естествена бляскавост от 300-500 lux, яркостта на екрана би трябвало да се контролира на към 100-150 cd/m2.

Ако тези цифри не ви приказват нищо, има различен трик, който може да употребявате. Той е да вземете бяла хартия. Сравнете хартията под осветлението в стаята с екрана и регулирайте яркостта на екрана, тъй че яркостта да съответствува допустимо най-близо. Това ще сложи яркостта на почти вярното равнище.

Трик 5 : Намалете до най-малко синя светлина от вашия екран

Напоследък стана всекидневно да чуваме, че синята светлина е съществена причина за отмалялост на очите. Много LCD артикули с LED подсветка, които имат екран с висока цветна температура (може да ги познаете по това, че бялото наподобява синкаво), са нездравословни за очите. 

Някои способи за справяне с казуса са носенето на очила, блокиращи синята светлина, или нанасянето на филм за понижаване на синята светлина върху LCD екрана. Също по този начин можете да намалите цветовата температура на екрана и да включите по-меки цветове. 

Трик 6 : Променете навиците си на живот

Винаги е малко мъчително да го чуете, само че в доста случаи смяната на навиците ви на живот ще ви помогне с умората на очите.

Намаляването на потреблението на компютър и смарт телефон преди лягане да вземем за пример е доста значим миг. Гледането на тези екрани преди лягане затруднява заспиването. Като се има поради това, в действителност не е добра концепция да четете електронни книги на смарт телефони или таблети преди лягане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР