Имаме силната амбиция и мотивация стокообменът с Турция да се

...
Имаме силната амбиция и мотивация стокообменът с Турция да се
Коментари Харесай

Пулев: Има всички предпоставки стокообменът с Турция да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план

Имаме мощната упоритост и мотивация стокообменът с Турция да се усили от 7 милиарда евро на 10 милиарда евро, съобщи през днешния ден министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул - " Бирлик ".

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев през днешния ден посети две индустриални зони в Истанбул ( " Бирлик " и ТОСБ), където бяха подписани два меморандума за съдействие с Българската организация за вложения (БАИ), съобщи Българска телеграфна агенция.

Министър Пулев посети зоните дружно с делегация, в която бяха включени изпълнителният шеф на БАИ Богдан Богданов, Любомир Станиславов - изпълнителен шеф и член на Управителния Съвет на " Аутомотив Клъстер България ", кметовете на Видин Цветан Ценков и на Свищов Генчо Генчев, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

По време на визитата в индустриалната зона " Бирлик " Пулев се срещна с ръководителя на Управителния съвет на зоната Шенол Телли. Министърът посочи, че стокообменът сред България и Турция за първите 11 месеца на 2022 година е на рекордно високо равнище - към 7 милиарда евро.

Ние имаме мощната упоритост и мотивация този стокообмен да доближи 10 милиарда евро в средносрочен проект и имаме всички предпоставки, с цел да реализираме това, уточни министърът на нововъведенията и растежа.

В зоната " Бирлик " оперират турски и задгранични компании. Тя е основана през 2012 година и в нея има над 80 завода, работещи в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа промишленост и други Годишният експорт на фирмите от нея е за 500 милиона щ. $, като там работят над 4000 души.

Пулев уточни, че Турция е един от главните външнотърговски вложители и сътрудници за България, като посочи, че сега има доста мощна политическа воля и доста положителни стопански предпоставки за укрепване на този разговор. Министърът напомни, че преди месец се състоя среща сред президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган.

На база на тяхната полемика успяхме да договорим едно историческо съглашение сред нашите две страни. Там тематиката беше енергетиката, само че това ни даде напредък, който желаеме да използваме от позиция на развиването на икономическия разговор, добави той.

Министър Пулев предложения фирмите от Индустриалната зона да участват на бизнес конгрес, проведен от Агенцията за дребни и междинни предприятия към министерството на нововъведенията и растежа на 16-ти февруари в Бургас. Той добави, че тематиката още веднъж ще бъде взаимоотношението сред българския и турския бизнес.

При визитата на българската делегация в Индустриалната зона " Бирлик " бе подписан Меморандум за партньорство сред БАИ и зоната в Истанбул. Меморандумът бе подписан от изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Богдан Богданов и от ръководителя на Управителния съвет на индустриалната зона Шенол Телли. Меморандумът ще насърчи съдействието в посока идентифициране на положителни практики и одобряване на конкурентни модели за създаване и развиване на икономическите зони в България, както и партньорство посредством взаимно присъединяване в интернационалните планове и стратегии. Той има за цел да способства за задълбочаване на икономическите връзки сред страните, посредством улеснение на постоянното развиване на директните задгранични вложения.

Министър Пулев акцентира още, че развиването на индустриалните зони е измежду основните цели за България.

По време на визитата в индустриалната зона " Бирлик " министър Пулев посети цех на турския холдинг " Саркуйсан " (Sarkuysan A.S.) - най-големият производител на мед в Турция. " Сарк България " е дъщерното сдружение на компанията, като холдингът има индустриални мощности в Шумен от 2017 година

Разполагаме с 212 милиона лв. по Плана за възобновяване и резистентност за подкрепяне и развиване на индустриалните зони и паркове в България, съобщи министърът на нововъведенията и растежа по време на посещаване в турската индустриална зона ТОСБ в Истанбул.

До месец се чака оповестяването на процедурите за кандидатстването на икономическите оператори за финансиране на индустриалните зони. Зоните ще могат да получат до 40 млн. лв. по Плана за възобновяване, уточни още министър Пулев.

Той акцентира, че министерството дава отговор за близо 7 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност и структурните фондове на Европейски Съюз до 2027 година

Меморандум за съдействие бе подписан от изпълнителния шеф на БАИ Богдан Богданов и от Мехмет Дудароглу, ръководител на борда на шефовете на ТОСБ (TOSB - Specialized Automotive Supply Industrial Zone).

Българската делегация посети цех на " Фарба " (в състава на " Байрактарлар холдинг " - Bayraktarlar Holding). " Фарба " е измежду главните производители на автентично съоръжение за коли в Турция - в България компанията е показана от производителя на задни светлини за коли " Одело България ".

По време на визитата в ТОСБ Любомир Станиславов - изпълнителен шеф и член на Управителния Съвет на " Аутомотив Клъстер България ", направи презентация за развиването на автоиндустрията у нас.

Във втория ден на визитата на Пулев в Южната ни съседка турските вложители подчертаха като впечатляващо наличието на трима български министри в делегацията и заявиха огромен интерес към вложения в България. Те показаха, че разчитат на поддръжка от българска страна за обезпечаване на квалифицирани служащи и споделиха практиките от други европейски страни за работни визи с друг времеви обсег, според потребностите на предприятията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР