“Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници.

...
“Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници.
Коментари Харесай

Али Баба срещу Главатаря. Какво твърди Васил Божков за Бойко Борисов 

“Имало едно време страна, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разграничени на разнообразни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. ”

Така започваше един комикс, оповестен в средата на 2020 година от Васил Божков . В него предприемачът твърдеше, че е бил изнудван да заплаща 20% от облагата на лотарийния си бизнес на някогашния министър председател Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов .

Миналия четвъртък дружно с някогашната държавна говорителка на ГЕРБ Севделина Арнаудова. След експлоадирането на новината за ареста на тримата, Божков разгласи във Facebook, че е дал показания пред Европейската прокуратура за схемата, по която е бил подложен на изнудване от някогашните ръководещи, с цел да им регистрира общо 67 млн. лева

Междувременно стана ясно, че Борисов, Горанов и Арнаудова са разследвани за изнудване , а вицепремиерът Асен Василев разяснява в петък: “изглежда, че най-сетне се работи по сигнала на господин Божков и по сигнала на Агенцията за държавна финансова ревизия от предишното лято ”.

Българската прокуратура обаче отхвърли да разполага със сведения по случая от хазартния предприемач, задочно упрекнат по 19 обвинявания и открил се в Дубай. В последна сметка след 24 часа и упрекнаха актуалните ръководещи в политическа принуда . Министерство на вътрешните работи и прокуратурата пък се озоваха в.

Този сюжет се развива близо година откакто Божков се оказа измежду тримата българи,, тъй като “неколкократно е подкупвал държавни чиновници ”, в това число и “настоящ политически водач ”.

На фона на неразбираемото бъдеще на следствието против тримата знакови представители на ГЕРБ, сюжетът, в който техните имена бяха забъркани от Божков, е много съответен. В идващите редове Свободна Европа напомня в резюме изказванията на обвинения предприемач, които до момента постоянно са отричани от Борисов и неглижирани от прокуратурата.
Разследване и бягство
В края на 2019 година Специализираната прокуратура разгласи, че е образувала досъдебно произвеждане за изнудване след приемането на сигнал, обвързван с хазартната активност на Божков. Съобщението на проверяващите беше предшествано от серия медийни изяви на някогашния му съучастник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че точно той, брат му Боян и татко им Стефан са създателите на въпросния сигнал.

Тримата настояват, че са били изнудвани и заплашвани от Божков, тъй като той е проявявал вкус към компанията им за онлайн залагания "Ефбет ".

В средата на декември финансовият министър Владислав Горанов подреди проверка на таксите, постъпващи в хазната от лотарийни игри. Повод бяха изказванията на Найденови, че хазартните компании на Божков са укривали дължими такси.

Месец по-късно беше огласен отчет на ( АДФИ ), съгласно който в хазната не са постъпили към 210 млн. лв., тъй като Държавната комисия по
хазарта ( ДКХ ) е таксувала по друг метод държавния "Български състезателен тотализатор " и частните лотарии - съответно, следените от Божков "Национална лотария " и "Лотария България ".

Заключенията на финансовата ревизия бяха употребявани от ръководещите като мотив да предложат в края на януари законодателство , с което, т.е. частните игри трябваше да прекратят активността си.

В идващите месеци прокуратурата повдигна серия обвинявания против Божков, негови близки, съдружници и подчинени, а той напусна страната, установявайки се в Дубай . Емирството няма правосъдна конвенция с България за изгонване на търсени лица.
Комикс и действителни събития
Оттам Божков стартира постоянно да участва във Facebook посредством собствен формален профил - нещо, което до тогава не беше правил. Именно в обществената мрежа той разгласява в средата на 2020 година серия от шаржове , припомнящи историята към текста в Закона за
хазарта, на който той се е позовавал, с цел да заплаща държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху цената на направените залози. Именно тази разлика беше в и в този момент дължи над 700 млн. лв. на страната.

Във въпросния комикс Божков се самоопределяше като Али Баба , Борисов беше показан като Главатаря , Горанов - като Заместник-главатаря по Финансите, а някогашната председателка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова - като Разбойничката , която прави Данъчните закони.

В този “приказен ” подтекст Божков описваше по какъв начин през 2014 година бандит от “Опозиционната shaika ” е внесъл закон, с цел да таксува
лотарията с 15% налог върху оборота. Тогава Али Баба отишъл при Главатаря, който му споделя, че ще оправи нещата в подмяна на помощ от негова страна. Следва интервенция на Разбойничката, която прави Данъчните закони, с която Али Баба се схваща. Накрая той отива при заместник-главатаря по Финансите, който му споделя, че би трябвало да дава 20% от облагата си, другояче законът ще бъде анулиран.

Този сюжет съответствува с действителна последователност по смяна на данъчното законодателство, препоръчана още през 2013 година от Движение за права и свободи още по време на кабинета “Орешарски ” (2013-2014). Тогава Движение за права и свободи предлага идентичен режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този миг онлайн
залаганията не са обложени.

По време на второто четене на закона обаче той претърпява поврат. Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Кадиев и сътрудниците му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за друго облагане на онлайн и офлайн
хазарта. Поправките са признати с поддръжката на ГЕРБ , а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се въздържат.

Според текстовете
лотариите се таксуват с 15% върху цената на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване ", държавната такса е 20% , само че върху цената на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава съображение Божков да твърди, че законът му разрешава да заплаща по-ниски такси от държавния Български състезателен тотализатор.

Така се стига до ноември 2014 година, когато към този момент е на власт вторият кабинет “Борисов ” (2014-2017), а социалистът Кадиев предлага
хазартни игри и бингото, проведени онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса. Предложението планува в случай че лотото и бингото са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а в случай че са онлайн - 20% от разликата сред получените доходи и изплатените облаги.

Макар че концепцията му получава позитивно мнение от ръководената от Менда Стоянова бюджетна комисия в Народното събрание, тя по този начин и не получава необятна поддръжка в пленарната зала, поради което той обществено се усъмнява, че Борисов се е схванал “с който би трябвало ”.

Впоследствие самата Стоянова внася сходно предложение, което обаче, за разлика от това на Кадиев, разрешава на операторите на
хазартни игри да се възползват от по-ниските такси - разновидността, настоящ от 2013 година То към този момент получава поддръжка от болшинството.
Директни обвинявания
След този комикс Божков насочи и директни обвинявания към Борисов и Горанов. Ден по-късно Васил Божков към този момент употребява същински имена и разгласява графика със заглавие "За тези, които не са разбрали приказката ".

С нея той твърди, че е плащал 20% от облагата си "на съответни лица " като такса "помагане ". В идващите седмици общата стойност на средствата, за които предприемачът разгласи, че е предал на Борисов и Горанов, доближи 67 млн. лева

Тези негови изказвания бяха систематизирани в сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ , което то внесе още през лятото на 2020 година

“Видно от оповестената информация, укриващият се в Дубай предприемач Васил Божков твърди, че министър председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са му поискали и получили, като рушвет, 20% от облагата на лотарийния му бизнес, против уговорката да прокарат и наложат законодателни ремонти, които обслужват ползите на бизнеса на Божков “, се показва в сигнала на БОЕЦ.

След ареста на Борисов, Горанов и Анраудова предходната седмица, юристът им Менко Менков загатна, че точно този сигнал е прибавен към материалите по следствието против тях.

Няколко седмици след подаването му Специализираната прокуратура заяви, че инспекция на ДАНС е открила, че пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е обвиненият предприемач Васил Божков, са били в офиса му на столичната ул. „ Московска “ 43.

След това държавното обвиняване повече в никакъв случай не огласи различен прогрес по този случай.
Нов финансов отчет
Междувременно през лятото на 2021 година, към този момент в мандата на първото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, АДФИ разгласява собствен нов отчет, съгласно който сред 2014 и 2019 година в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на съвсем 557 млн. лева от
хазартна активност.

Инспекторите година по година бяха ревизирали какви такси са заявили и плащали на страната обвързваните с Божков "Ню геймс ", "Национална
лотария " и "Еврофутбол ". А заключението беше, че Държавната комисия по хазарт не е упражнявала ефикасен надзор.

Именно този отчет беше упоменат и от вицепремиера Асен Василев, когато той разяснява в петък арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Ролята на някогашната държавна говорителка на Борисов пък към този момент е обяснявана от Божков с изказванието, че тя неведнъж е била пращана в офиса му от някогашния министър председател като негов персонален медиатор.

“През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул. "Московска "43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли най-малко малко достолепие да кажеш за какво я пращаше ”, попита Божков във Facebook през юни 2020 година, единствено ден откакто Борисов разгласи пред предаването “Панорама ” по Българска национална телевизия, че от някогашния
хазартен необут.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР