“Имало е подготвена концепция за специален закон, по който да

...
“Имало е подготвена концепция за специален закон, по който да
Коментари Харесай

Имахме готов спецзакон по Мангитски: Демерджиев

“Имало е готова идея за специфичен закон, по който да се уреждат случаи като този със глобите по американския закон Магнитски ”, разгласи пред БНР някогашният правосъден министър Иван Демерджиев.

По думите му правото на Европейски Съюз не не разрешава сходна уредба, с която страната да защищити себе си, своите органи и структуроопределящи предприятия.

„ Бяхме подготвили идея за предстоящ закон, чиято цел не беше да се ползва законът Магнитски на територията на България, а да се защищити страната, най-много държавните органи, държавните предприятия, както и структуроопределящите предприятия, които са в специфичен нормативен лист и имат голямо значение за стабилността на страната в стопански аспект - по какъв начин те да се предпазят от действието за закона Магнитски “, уточни той.

Припомняме, че по този закон Съединени американски щати постановиха наказания против Делян Пеевски и Васил Божков – за корупция, а в България беше формиран лист на свързани лица, с които държавните и общинските сдружения да спрат всевъзможни връзки заради заплаха да попадат под американските наказания.

Това би значело практическо блокиране на достъпа до банкови услуги в целия свят. На първа инстанция във Върховен административен съд обаче българският лист беше разгласен за противозаконен – тъкмо тъй като в България няма специфичен закон, който да урежда ситуацията с непознати наказания.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР