Има опасения, че широкото използване на изкуствен интелект ще доведе

...
Има опасения, че широкото използване на изкуствен интелект ще доведе
Коментари Харесай

ИИ ще промени завинаги ролята на разработчиците. Ето защо това е добра новина

Има опасения, че необятното потребление на изкуствен интелект ще докара до редуциране на работни места, в това число за ИТ експерти. Но Раджесвари Копала, старши управител на DevOps в United Airlines, споделя, че автоматизацията дава нови благоприятни условия за всички, в това число и за чиновниците в нейния отдел.

В случая с United Копала към този момент вкарва автоматизация посредством платформата за разработка на програмен продукт Harness.

Тя употребява AI за опростяване на DevOps процесите и поддържа непрекъсната интеграция и непрекъсната доставка (CI/CD). Технологията е спомогнала за ускорение на циклите на внедряване на софтуера със 75% и е понижила процеса на създаване от 22 минути на единствено пет, което разрешава на ИТ експертите да се съсредоточат върху задания с по-висока стойност, като да вземем за пример основаване на нови услуги, които дават отговор на бизнес условията.

Вместо да прекарват часове в обезпечаване на инфраструктурата и да се занимават с повтарящи се поръчки за интервенции, ИТ чиновниците на United могат да се занимават с това, което вършат най-добре.

А точно създаването и внедряването на приложения.

Подобен метод ползват и други компании, като изследванията на Stonebranch демонстрират, че все по-широкото потребление на изкуствен интелект и автоматизация в ИТ специалността е обща наклонност. Повече от четири пети (81%) от организациите възнамеряват да усилят програмата си за автоматизация през 2023 година, а 86% възнамеряват да заменят или да прибавят нова платформа за автоматизация.

Такъв сигурно е казусът в профилираната в обмяната на валута компания Travelex, където помощник-вицепрезидентът Маянк Госвами следи потреблението на CI/CD платформа от CircleCI за автоматизиране на процесите по внедряване на програмен продукт в голям брой среди. Платформата разрешава на Travelex бързо да внедрява стандартизирани шаблони за разработка.

Вместо да се постанова да основава нова инфраструктура на всяко място по света. 

Госвами споделя, че внедряването на платформата CircleCI е част от по-широкото прекосяване към Agile и DevOps в бизнеса и ИТ експертите не би трябвало да се тормозят от все по-широкото потребление на автоматизацията като част от процеса на разработка.

Промяната е неизбежна. Технологиите се трансформират най-малко на всеки две или три години, а може и по-бързо. Не можете да се придържате към това, което знаете. Трябва да се учите. Ако разглеждате смяната като опция, по този начин ще съумеете да оцелеете в ИТ промишлеността.

Крайният резултат от нарасналата автоматизация, споделя Госвами, е по-голяма успеваемост и по-добри работни практики за всички.

Когато хората работят дружно и се концентрират върху по-голямата бизнес цел и вършат всичко допустимо да я реализиран последователно посредством автоматизация и потребление на DevOps практики и принадлежности, мисля, че точно там се появяват същинските изгоди.

Копала също по този начин счита, че ИТ експертите не би трябвало да се тормозят прекомерно от възхода на автоматизацията. Новите технологии дават нови благоприятни условия за оперативна успеваемост. 

Тя дава образец с автоматизирането на потоците за внедряване.

Важно е обаче да се признае, че въпреки автоматизацията да може да увеличи успеваемостта и да понижи броя на повтарящите се задания в ИТ отдела, има граници на това, което може да се реализира.

Копала споделя, че вграждането на автоматизация в процесите на създаване и внедряване на програмен продукт е чудесна първа стъпка, само че тя е единствено един стадий от доста по-дълъг път.

През годините автоматизацията е била непрекъсната битка в организацията, тъй като всеки DevOps или екип за платформен инженеринг е податлив да основава автоматизация за случаите на приложимост, които познава в този миг.

Преминаването оттатък това равнище – и прибавянето на просветеност в автоматизацията, тъй че ръчната интервенция да може да бъде понижена, когато случаите на потребление се трансформират – е мястото, където United желае да отиде по-нататък. 

Копала споделя, че увеличението на интелигентността в процеса на създаване на програмен продукт е една от главните цели на екипа ѝ за идващите две години. 

И тя чака изкуственият разсъдък да изиграе огромна роля.

Когато казусът на приложимост се промени, автоматизацията не работи – и екипът би трябвало да се намеси и да свърши ръчната работа. И по този начин, по какъв начин да изградите умна автоматизация, която да се грижи за случаите на приложимост, за които към момента не знаете? Това е пространството, в което можете да употребявате моделите на изкуствения разсъдък и ML и в действителност съм доста оптимистично настроена за тяхната роля в бъдеще.

Подобно на Копала, Госвами също чака да стартира да вижда от ден на ден автоматизация в средата на DevOps. 

Той споделя, че е рано за Travelex, когато става въпрос за нахлуване в ИИ, изключително за генеративни принадлежности, като ChatGPT. Въпреки това Госвами и сътрудниците му са задоволително рационални, с цел да наблюдават деликатно бързото развиване на ИИ.

Обратно в Юнайтед, Копала споделя, че екипът ѝ към този момент изследва зараждащи се разработки в региона на ИИ.

Включително функционалност в платформата Harness, наречена Continuous Verification, която употребява полунаблюдавано машинно образование (ML) в действително време за моделиране и прогнозиране на държанието на услугите.

Тя споделя, че задачата е да се интегрира конвейерът за разрастване с опция за наблюдаване. Тогава, в случай че зародят проблеми при внедряването на нова услуга, технологията, ръководена от ML, може да се намеси автоматизирано, което значи, че сериозните за бизнеса приложения не престават да работят.

Тя признава, че въвеждането на други принадлежности на ИИ е „ още по-голямо пътешестване “. 

Но още веднъж е реализиран забележителен прогрес, в това число оценката на инструмент, основан на ИИ, който демонстрира въздействието на измененията в инфраструктурата, преди те да бъдат пуснати в деяние. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР