Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година,

...
Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година,
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година

Икономиката на Съединени американски щати ще изпадне в криза през идната година, декларира пред професорът по приложна стопанска система от американския университет " Джонс Хопкинс " Стив Ханке, написа " ".

Той отбелязва, че това няма да се дължи безусловно на по-високите лихвени равнища. " Ще изпаднем в криза, тъй като в продължение на 5 месеца следим нулево нарастване на парите в обращение, отговарящи на паричния елемент M2. А Федералният запас даже не е обърнал внимание на това ", разяснява Ханке.

Пазарните анализатори употребяват необятния паричен елемент M2 като знак за цялото количество пари в обращение в стопанската система, както и като индикатор за предстоящите равнища на инфлация. M2 включва парите в брой, средствата по разплащателни сметки, чековите депозити, спестовните депозити, скъпите бумаги на паричния пазар, взаимните фондове и другите срочни депозити.

Професорът, считан за " татко на валутния ръб в България ", е безапелационен, че инфлацията в Съединени американски щати ще остане висока заради " невижданото нарастване на паричната маса в обращение в страната, което стартира след избухнането на пандемията от КОВИД-19 доскоро повече от 2 години ", напомня Ханке.

" Поради това сега има инфлация в Съединени американски щати и заради това ще има през 2023 година, а евентуално и през 2024 година ", прибавя икономистът.

Той счита, че президентът на Управлението за федерален запас на Съединени американски щати (УФР) Джером Пауъл " не схваща даже в сегашния миг какви са и какви са били аргументите за инфлацията ".

" През последните месеци равнището на парите в обращение в Съединени американски щати обаче беше " затегнато ", което евентуално ще докара до закъснение на стопанската система ", предизвестява Ханке. 

Президентът на консултантската компания " Розенбърг Рисърч " (Rosenberg Research) Дейвид Розенбърг също показва песимизъм във връзка с дейностите на УФР, само че заради други аргументи. Той декларира пред Си Ен Би Си, че американската централна банка е " прекомерно удовлетворена от " стягането " на стопанската система, което подхваща, с цел да понижи бързо инфлацията ".

" Прекаленото стягане на стопанската система обаче я тласка към криза ", счита Розенбърг. Той разяснява, че " Пауъл е обяснил дейностите на УФР като " мъчително решение с краткосрочни последствия в името на дълготрайни достижения ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР