Икономическата активност в еврозоната през юни се ускори до 15-годишен

...
Икономическата активност в еврозоната през юни се ускори до 15-годишен
Коментари Харесай

Подем на бизнес активността в еврозоната през юни до 15-годишен връх



Икономическата интензивност в еврозоната през юни се форсира до 15-годишен връх, защото облекчаването на повече противоепидемични ограничения и засилващото се търсене провокираха напредък в преобладаващата в единния блок сфера на услугите.

Това демонстрират по-добрите от предстоящото предварителни резултати от последното бизнес изследване на организация IHS Markit измежду европейските управител.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута (промишлената и интензивността в областта на услугите), набъбна през юни до 59,2 пункта от 57,1 пункта през май и пазарни упования за по-слабо покачване към 58,8 пункта, като това е най-високото равнище на показателя от юни 2006 г. 

Промишленият PMI показател стабилизира на майското равнище от 53,1 пункта, запазвайки наклонността на добра агресия (индекс над значимото равнище от 50 пункта). Индексът, измерващ единствено промишленото произвеждане, пък набъбна до 62,4 от 62,2 пункта месец по-рано.

В същото време обаче предварителният PMI показател в областта на услугите набъбна мощно до 58,0 пункта от 55,2 пункта през май, достигайки най-голям равнище от януари 2018 година Подиндексът на новите поръчки в този значим стопански бранш пък набъбна до близо 14-годишен връх от 57,7 пункта по отношение на 56,6 пункта месец по-рано.

" Икономиката на еврозоната бележи темпове на усъвършенстване, които не са следили в продължение на 15 години, защото бизнесът регистрира възходящо търсене, като подемът става все по-широкообхватен, разпространявайки се от добре представящия се индустриалния бранш към сферата на услугите, изключително във връзка с компаниите, насочени към потребителите “, уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

Когато коронавирусните талази се разпространяваха мощно, европейските държавни управления постановиха строги ограничавания, насърчавайки жителите да си останат у дома и принуждавайки огромна част от сферата на услугите да затворят. Но след първичен муден старт процесът на имунизация против Covid-19 в района набра скорост, допринасяйки за понижаване на заболеваемостта и на тежестта върху здравните услуги, което разреши да бъдат отстранени някои от ограничаващите ограничения, засягащи мощно компаниите за услуги, които обаче към този момент съумяха да се приспособяват към новите условия на работа.

На фона на очакванията, че най-лошото от коронавирусната пандемия към този момент е минало, показателят PMI на бизнес оптимизма за идните месеци набъбна през юни до 71,6 от 70,6 пункта, достигайки най-високо равнище, откогато IHS Markit разполага с този вид данни от юли 2012г. насам.



" Данните основават основата за впечатляващо разширение на брутния вътрешен артикул през второто тримесечие, което да бъде последвано от още по-силен напредък през третото тримесечие “, означи още Крис Уилямсън.
Агенция Markit показа и мощни предварителни резултати за бизнес интензивността в двете водещите стопански системи в еврозоната - Германия и Франция.
Индекса на общата бизнес интензивност в Германия набъбна през юни до 123-месечен връх от 60,4 пункта по отношение на 56,2 пункта през май, като промишленият показател се увеличи едва до 64,9 от 64,4 пункта, до момента в който съответният показател в областта на услугите скочи до 10-месечен връх от 58,1 пункта по отношение на 52,8 пункта месец по-рано.

Общият PMI показател на Франция пък се увеличи през юни по-слабо до 57,1 пункта от 57,0 пункта през май, достигайки най-високо равнище от юли 2020 година, като промишленият PMI показател се намали до 58,6 от 59,4 пункта, до момента в който аналогичният показател в областта на услугите набъбна до 57,4 от 56,6 пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР