Христо Стоичков организира грандиозно шоу в Стара Загора на 20

...
Христо Стоичков организира грандиозно шоу в Стара Загора на 20
Коментари Харесай

Стара Загора - войнишката любов на Христо Стоичков

Христо Стоичков провежда грандиозно шоу в Стара Загора на 20 септември, което ще може да гледате директно по bTV Action от 19:00 ч! Новината от преди месеци беше толкоз радостна, поради, че на мача ще участва Дрийм тиймът на „ Барселона “, спечелил Купата на европейските първенци през 1992 година, само че в това време и малко шокираща. Мнозина се питаха „ Защо тъкмо там “ ? Камата потвърди, че може да изпълни националния стадион „ Васил Левски “, макар проливния дъжд за 50-годишния си празник. Нима Стоичков изпитва носталгия по вършиме улици и уханните липи?

Всъщност Стара Загора е оставила дълготраен отпечатък в Христо Сточиков . Именно там той отбива войнишката си работа, а приятелите му от тези години към момента си спомнят за него с усмивка.

На 19 години Камата облича екипа на ЦСКА, откакто е защитавал цветовете на „ Юрий Гагарин “ и „ Хеброс “ Пазарджик. Талантът му не може да се скрие – Ицо бързо се трансформира в любим на „ алените “. Чепатият му темперамент обаче има същото свойство – появява се постоянно и на несъответствуващи места. Така през 1985 година Стоичков е един от главните участници в сбиването на финала за Купата на България сред ЦСКА и „ Левски “.

Костадин Янчев фаулира жестоко Емил Спасов, той го хваща за гушата и тогава необузданият Стоичков се намесва. Заформя се меле на терена, което продължава и в тунела.

Очевидци настояват, че Камата е един от футболистите, протегнали ръка на чиновниците на реда, а като последица той, дружно с Наско Сираков, Боби Михайлов и Емил Велев, получават санкции да не играят до живот .

Дни след мача Стоичков влиза в казармата – по дънки, с алена жилетка и авансово обръсната глава. Всички в поделението в Стара Загора знаят кой ще служи при тях. На 18 октомври 1985 година бъдещата футболна легенда поставя клетва като телеграфист – линейчик във взвод за ръководство на артилерийски дивизион. Пратен е в отделение 26110 в града, което се намира до бирената фабрика и против комплекс “Загорка” в парка.

Футболната му популярност му носи известни привилегии.

„ Назначих го за старши на новобранците. Викахме му „ капитана на тима “. Беше изпълнителен, роден водач “, споделя преди време о.р. майор Атанас Ангелов.

„ Първите дни след наказването и изключително, когато влезнах в казармата в Стара Загора, друго нямаше какво да се прави, с изключение на 5:30 часа сутринта да ставаш . Аз бях малко артелчик, тъй че там си режех каквото си желая. В мен беше ножът. Въобще не съм се жалил за нищо “, спомня си самият Стоичков.

Камата бързо се ориентира в новата среда и основава голям брой другарства. Очаквано той попада и в армейския тим на Стара Загора. Командирите му разчитат, че поради идентичните прически на бойците, никой няма да го познае и Стоичков играе, макар възбраната.

Той поддържа форма и с тимове от долните дивизии , като „ Опан “ или „ Бяло поле “.

„ Докато съперниците му се усетят, той към този момент е вкарал 2-3 гола “, спомнят си негови командири.

Престоят на Стоичков в поделението в Стара Загора обаче продължава единствено 10 месеца . Заради идното присъединяване на българският народен тим на международното състезание в Мексико, участниците в побоя са оправдани, а скоро Ицо още веднъж облича фланелката на ЦСКА.

Градът на липите обаче остава в сърцето му и поради едно заричане. Пред библиотекаря Стоичков изрично декларира: „ Един ден ще стана номер 1 в света и ще играя в „ Барселона “.

32 години след заръката си, той ще се завърне като победител! Компания ще му вършат някогашните му съотборници в каталунския отбор, които са доказателство, че когато Камата желае нещо, то се случва.

Рамо до рамо с него пък ще бъдат приятелите му от България, които не са спирали да почитат неговия гений и увереност!

На трибуните в Стара Загора на 20 септември сигурно ще участват част от бойците, служили с Ицо в казармата, а други ще го гледат по bTV Action от 19:00 ч ., с цел да могат да заявят: „ Той сподели и го направи! Защото е Христо Стоичков! “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР