Хиляди привърженици на сръбската опозиция се събраха снощи пред Републиканската

...
Хиляди привърженици на сръбската опозиция се събраха снощи пред Републиканската
Коментари Харесай

Сръбски опозиционни лидери обявиха гладна стачка заради фалшификация на изборите

Хиляди последователи на сръбската съпротива се събраха нощес пред Републиканската изборна комисия в Белград. Според тях парламентарните и локалните избори в Белград са били фалшифицирани, оповестиха сръбските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Членовете на Републиканската изборна комисия (РИК) в Сърбия напуснаха постройката, в която се намира РИК, половин час след среднощ. Студентите, участвали на митинга пред РИК, приканиха всички да се съберат още веднъж през днешния ден, съобщи телевизия Ен 1.

Студентите подвикваха към членовете на РИК, когато те напускаха постройката: " Лека нощ и погледнете децата в очите ", след което останаха на улицата да съберат боклука.

Международните наблюдаващи означиха, че изборите са помрачени от " несправедлива конкуренция " от страна на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), от наличието на президента Александър Вучич в акцията, от медийни пристрастия и пазаруване на гласове.

Популистката СПП завоюва 46,72 % от гласовете, съгласно оповестените от Републиканската изборна комисия предварителни резултати, въз основа на броене на 96 на 100 от изборните секции.

Лявоцентристкият опозиционен алианс Сърбия против насилието е втори с 23,56 на 100 от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 %.

Председателят на Движението на свободните жители Павле Гърбович сподели след конференцията на РИК, че реакцията на членовете на комисията от редовете на ръководещите не е изненада, " тъй като те бягат от отговорност, когато от тях се желае да правят своята, а не партийната работа ".

" Искаме изборите да бъдат анулирани заради огромния брой нередности и тъй като са дали своят вот хора, които не живеят тук ", сподели Гърбович пред организация ФоНет.

Пред РИК на улицата до късно през нощта останаха към стотина жители, най-вече студенти.

Привържениците на класираната на второ място коалиция " Сърбия против насилието " се пробваха да пробият загражденията и замеряха постройката с домати, яйца и тоалетна хартия.

Коалицията упрекна ръководещите в съществени нередности на изборите за градския парламент в Белград, в това число за машинация с изборна регистрация, подкупване и подправяне на резултатите, и изиска повтаряне на изборите. Опозиционните водачи Мариника Тепич и Мирослав Алексич оповестиха гладна стачка с искане комисията да извърши настояванията на опозицията.

Германското Министерство на външните работи: Недопустими нарушавания за страна претендент за участие в Европейски Съюз

Министерството на външните работи на Германия съобщи, че за страна със статут на претендент за участие в Европейския съюз злоупотребата с обществени запаси, заплашването на гласоподаватели и пазаруването на гласове, следени от интернационалните наблюдаващи в Сърбия, са неприемливи, съобщи организация Бета.

" Сърбия гласоподава, само че Службата на ОССЕ за демократични институции и права на индивида (ODIHR) заяви за корист с публични запаси, заплашване на гласоподаватели и случаи на пазаруване на гласове. Това е неприемливо за страна със статут на претендент за участие в Европейски Съюз ", показва министерството на външните работи на Германия в обществената мрежа " Екс ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР