Общото събрание на ООН гласува днес в подкрепа и призна

...
Общото събрание на ООН гласува днес в подкрепа и призна
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН призна, че Палестина отговаря на условията за пълноправно членство

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава през днешния ден в поддръжка и призна палестинците за отговарящи на изискванията за бъдещо пълноправно участие в международната организация, като предложи на Съвета за сигурност да " преразгледа въпроса позитивно ", съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо заседание се е трансформирало в световно допитване по отношение на поддръжката за палестинска кандидатура за пълновръстен член на Организация на обединените нации - стъпка, която на процедура ще признае основаването на Държавата Палестина - откакто Съединени американски щати постановиха несъгласие в Съвета за сигурност предишния месец.

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията със 143 гласа " за " и 9 гласа " срещу ", сред които Съединени американски щати и Израел, а 25 страни членки се въздържаха. Тя не дава на палестинците пълноправно участие в Организация на обединените нации, а просто им признава правото да се причислят към организацията.

Резолюцията на Общото заседание " дефинира, че Държавата Палестина... следва да бъде призната за член " и " предлага на Съвета за сигурност да преразгледа въпроса позитивно ".

Палестинският блян към пълноправно участие в Организация на обединените нации идва седем месеца след началото на войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в линията Газа и става в миг, когато Израел уголемява своите селища за заселници в окупирания Западен бряг, които Организация на обединените нации счита за противозаконни.

" Искаме мир, желаеме независимост ", сподели преди гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации палестинският дипломат Рияд Мансур.

" Гласуването с " да " е гласоподаване за съществуването на Палестина, то не е против която и да е страна.... Това е инвестиция в мира ", добави той.

" Гласуването с " да " е вярното решение ", заключи Мансур, предизвиквайки овации.

Израелският министър на външните работи Израел Кац назова решението на Общото заседание да увеличи статута на палестинците в Организация на обединените нации " премия за " Хамас ", заяви Ройтерс, като се базира на изказване на ведомството.

Девет от общо 27 страни членки на Европейски Съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока – още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна. Това са Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР