Хартиените платки са подходящи за електронни устройства за еднократна употреба(снимка:

...
Коментари Харесай

Разработват технология за хартиени печатни платки


Хартиените платки са подобаващи за електронни устройства за еднократна приложимост
(снимка: Държавен университет на Ню Йорк в Бингамтън)

Изследователи от американски университет създадоха технология за основаване на хартиени печатни платки. Иновацията може да откри необятно приложение в електрониката за еднократна приложимост. 

Електрониката постоянно е била източник на доста боклуци, в това число токсични. Наскоро бяха оповестени резултатите от проучване на екип от Държавния университет на Ню Йорк в Бингамтън, което предлага автентично решение на казуса – потребление на хартиени печатни платки за потребление в бъдеща електроника за „ еднократна приложимост “.

Хартията е необятно наличен, на ниска цена, еластичен и екологично чист материал, тъй че е един от най-хубавите разновидности за създаване на нови типове печатни платки. Ако през днешния ден платките се вършат от композиция от фибростъкло, каучук и метали, то новото решение ще разреши основаване на електронни устройства с биоразградими съставни елементи.

Процесът включва печатане на восъчен модел върху хартия, последвано от топлинна обработка, използване на особено мастило за основаване на проводящи пътеки, печатане тук-там за функционални детайли и отвори за лазерно рязане, както и съчетание на пластове посредством отвори. Очаква се такива платки да бъдат толкоз гъвкави, колкото елементарната хартия.
още по темата
Подобни решения обаче няма да се употребяват за изработката на дънни платки за компютри или за видеокарти – вместо това ще намерят приложение в безжични датчици и други устройства от вида “Интернет на нещата за еднократна приложимост ” (IoDT). Те към този момент се употребяват за оценка на здравето на пациентите и положението на околната среда, за логистично следене, наблюдаване на храни и хранителни артикули, в системи за доставка и военни решения.

Хартиените платки ще изискват спомагателна опаковка заради тяхната сензитивност към влага. Ако водата е огромен проблем за стандартната електроника, нейното влияние е съдбовно за хартиената електроника.

В същото време, при обработката, такива платки могат безусловно да разтворят и филтрират получените течности за повторна приложимост на мастило или за безвредно изхвърляне.

В своята разработка откривателите са съумели да избегнат потреблението на обичайни електронни съставни елементи, направени от материали, които мъчно се рециклират в нови решения. По-специално, те могат да отпечатват на хартия резистори (от 20 Ω до 285 kΩ), суперкондензатори (до 3,29 uF) и електролитни полеви транзистори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР