Група страни от НАТО могат да пожелаят да изпратят войски

...
Група страни от НАТО могат да пожелаят да изпратят войски
Коментари Харесай

Ексшеф на НАТО: Страни-членки на Алианса могат да изпратят войски в Украйна

Група страни от НАТО могат да пожелаят да изпратят войски на територията на Украйна, в случай че страните-членки, в това число Съединените щати, не дават съответни гаранции за сигурността на Киев на идната среща на върха на съдружниците във Вилнюс. Това съобщи някогашният общоприет секретар на блока Андерс Расмусен, заяви БНР.

Расмусен е формален консултант на украинския президент Володимир Зеленски за мястото на Украйна в бъдещата архитектура на европейската сигурност и сега сондира настроенията в Европейски Съюз и Съединени американски щати преди срещата на върха на 11 юли.

Той е предизвестил, че даже в случай че група страни дават на Украйна гаранции за сигурност, други няма да разрешат въпросът за бъдещото участие на Украйна в НАТО да остане отвън дневния ред във Вилнюс.

Андерс Расмусен е направил изявлението си във връзка на думите на сегашният началник на НАТО Йенс Столтенберг, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, само че че НАТО, според член 5 от контракта от Вашингтон, може да дава пълноценни гаранции за сигурност единствено на пълноправни членове.

Расмусен е отбелязал, че в случай че НАТО не откри общ път за Украйна има ясна опция обособени страни да подхващат дейности. Такъв, съгласно него, е казусът с Полша, която е доста ангажирана с даването на съответна помощ на Украйна. Полша може да бъде последвана от балтийските страни.

„ Мисля, че поляците съществено биха обмислили да образуват коалиция на искащите да пратя войски в Украйна, в случай че Киев не получи нищо от Вилнюс “, прецизира Андерс Расмусен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР