Григор Димитров записа своя първи обрат от 0:2 сета в

...
Григор Димитров записа своя първи обрат от 0:2 сета в
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Анди Мъри -анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров записа своя първи поврат от 0:2 сета в кариерата, откакто отрази цели три мачбола в срещата си против Алекс Молчан от първия кръг на US Open, която продължи рекордните до момента за шампионата - 4 часа и 37 минути. Сега обаче пред хасковлията следва доста по-тежко тестване, тъй като през днешния ден в 19:00 часа ще излезе на централния корт " Артър Аш " в опит да в профил някогашния първенец Анди Мъри, който през този сезон припомня на моменти за най-хубавите си дни в спорта, тъй че дано не губим ненужно време и се впуснем в обичайните ни разбори преди мачовете на първата ни ракета.

Съперничество:

Досега Димитров и някогашният номер едно са се срещали цели 11 пъти, като британецът има съществено превъзходство от 8:3 победи в директните дуели. От друга страна обаче, то би трябвало да отчетем, че родният ни представител е постигнал някои запаметяващи се триумфи над Мъри, както този на Уимбълдън от 2014-та, когато не отпусна даже сет на защитаващия първенец, а самият Гришо призна по какъв начин обичаната му победа над двукратния олимпийски златен медалист е тази от полуфиналната фаза на надпреварата в Акапулко през същата година, като след това българинът завоюва и купата в мексиканския град. Последният им конфликт в Големия шлем пък е навръх US Open, а въпросната среща приключи с победен успех на Мъри, който тогава губи единствено пет гейма и продължава към четвъртфиналите на шампионата, само че от този момент са предишния цели седем години и несъмнено сър Анди не е същият състезател.



Спецификите в играта на Анди Мъри:

3-кратният " мейджър първенец е висок 187 сантиметра, извършва бекхенд с две ръце и е на 36-годишна възраст, само че съм уверен, че сте задоволително добре осведомени с неговата биография и е по-добре да преминем към спортно-техническата част от нещата.

Както може да се допусна от множеството титли в звездната му кариера, то играта на Мъри е изцяло приключена и той няма забележими недостатъци. Безспорно неговото главно оръжие е ретурът, като само Новак Джокович може да претендира, че е по-добър в този съставен елемент, а също така бих отличил и бекхенда на някогашния номер едно, чиято успеваемост постоянно е била доста висока и Мъри е кадърен с лекост да сменя посоката на разиграванията с този си удар.

Първият сервис на ветерана също е доста ефикасен и би могъл да му носи голям брой лесни точки, само че нещата не стоят по този начин при неговото второ подаване, което е с доста ниска скорост и постоянно е било атакувано от противниците му. Безспорно непоставеният състезател е един от състезателите с най-хубава отбрана и има фамозна контра игра, имайки способността да обърне точката от всяка една позиция.

Настоящият номер 37 може да не е от най-вариативните играчи, само че умее да импровизира на корта, като има високо тенис IQ и е кадърен да разнообразява играта с отличния си отбранителен сечен бекхенд, както и чудесно готови офанзиви към мрежата, в случай че получи плитка и комфортна топка за задачата.



Какво може да предприеме Григор Димитров, с цел да се поздрави с триумфа?

Нашият съотечественик въпреки всичко може да се захване за някои недотам мощни страни в тениса на Мъри, започвайки от неговия форхенд. Далеч не споделям, че британецът няма първокачествен дланов удар, единствено че има известни компликации, когато му се постанова да нанася завършващи удари от тази страна и не е задоволително постоянен в силата на отиграванията си, което може да бъде употребявано против него.

Също по този начин, то е безапелационен факт, че първенецът от 2012-та постоянно заема прекомерно пасивна позиция на корта и Григор би трябвало да се възползва от това, а не да стои на главната линия, откъдето няма безусловно никакъв късмет да се надиграва с тогавашния номер едно, който ще го вкара в борба на бекхенд диагонали, в която ще имаме предупреден победител.

Димитров би трябвало да играе тенис на един мирис, както го направи на Уимбълдън преди цели девет години и да е подготвен да рискува повече от нормално. Родният ни представител е задължен да води играта със своя форхенд и последователно да построява точката, до момента в който получи опция да излезе на мрежата или просто да нанесе уинър.

Бих обърнал съществено внимание и на ретурите, тъй като този детайл меко казано не работеше за Гришо в миналата среща. Бившият номер три не проби нито един път Алекс Молчан в откриващите два сета от мача им и не се възползваше от меките му подавания, даже когато словакът получи разбиране и едвам прехвърляше мрежата с началния си удар. Надявам се през днешния ден това да не е по този начин и 19-ият подложен да заема една задоволително атакуваща позиция на посрещане.

Накрая бих обърнал внимание на физическото положение на Мъри, който може да е доста борбен и да компенсира това, че играе с железна тазобедрена става, само че не е случайност, че сър Анди няма никакви триумфи в Шлема през последните години, защото мъчно поддържа един и същи интензитет в дългия формат, тъй че първата ни ракета би трябвало да е подготвен да се възползва от възможните спадове в равнището на силата на противника си.



Очаквания и коефициенти:

Очаквам да забележим един доста по-различен Григор Димитров, който да даде здрав борба на някогашния първенец, само че несъмнено Мъри все още играе по-добър тенис и има надалеч по-приятни мемоари от участията си на Откритото състезание на Съединени американски щати. Големият корт също е преимущество за британеца, който ще може да се пази изтеглен доста зад главната линия и бих определил точно него за лек любимец, макар че по никакъв метод не отчислявам родния ни представител.

Букмейкърите дефинират Димитров за доста лек любимец, предлагайки ставка от 1.80 за негова последна победа, до момента в който възможностите на британеца се котират на 2.00. Ние пък можем единствено да се надяваме, че тези предварителни упования фактически ще се осъществен и нашият съотечественик ще премине втория кръг на Откритото състезание на Съединени американски щати, като срещата още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР