Григор Димитров откри с убедителна победа кампанията си на Мастърс

...
Григор Димитров откри с убедителна победа кампанията си на Мастърс
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Новак Джокович - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров откри с безапелационна победа акцията си на Мастърс конкуренцията в Рим, надделявайки в поредни сетове над Стан Вавринка, само че в третия стадий за българина следва едно от най-трудните провокации, защото ще се изправи срещу водача в схемата Новак Джокович. Световният номер едно е състазател без видимо слаби страни и е съвсем невероятно да се изготви тактичност за мач против него, но въпреки всичко той също е човек и бихме могли да поразсъждваме над това, което ни чака след броени часове на централния корт в Мелбърн.

Съперничество

В съперничеството сред най-хубавия ни тенисист и 22-кратния първенец от Шлема откриваме цели 11 срещи до този миг, първата от които датира още от далечната към този момент 2012-а година, когато Ноле преодолява с лекост хасковлията на Мастърса в Шанхай и след това се поздравява с купата.

Само 7 месеца по-късно обаче идва време за реванш по време на Мастърса в Мадрид през идната година, когато Димитров дава една от най-хубавите продукции на корта в кариерата си, с цел да може от позицията си на безспорен новобранец в испанската столица да се поздрави с първата си и все още единствена победа над международен номер едно.



В Големия шлем пък Ноле към този момент е надделявал над хасковлията на Уимбълдън и Ролан Гарос, а двата мача са радикално разнообразни един от различен, защото Григор има всички шансове да се поздрави с триумфа на " свещената трева ", до момента в който в Париж записва най-тежкото си проваляне въобще от този противник.

Самата ни първа ракета споделя, че множеството дуели сред него и Джокович са равностойни, единствено че сърбинът се оправя по-добре с психическото напрежение и последната им среща е очевиден образец по тази причина, тъй като българинът имаше купища шансове да завоюва откриващия сет от въпросния полуфинал на Мастърса в зала " Берси ", само че не се възползва от тях и напусна корта в ролята на губещ.

Последната среща сред двамата балканци датира от януари тази година, когато те се срещнаха в третия кръг на Аустрелиън Оупън. Тогава сънародникът ни се показа почтено и съумя да сътвори усложнения на именития си конкурент, който обаче не позволи изненада и надви в два сета, след което завоюва и трофея. След края на конкуренцията пък самият Ноле показа по какъв начин точно дуелът против хасковлията е бил най-трудният за него в хода на шампионата.

Къде се крият възможностите на Григор Димитров?

За ще бъде от голямо значение Григор да вкарва висок % на първо подаване и след това незабавно да слага под напън своя противник, тъй като родният ни представител не би имал никакъв късмет в дългите разигравания с съвсем безпогрешния сърбин.

Димитров би трябвало да избяга от всевъзможни общоприети рамки, бивайки оптимално вариативен и непредвидим, а поемането на съществени опасности е повече от неотложно, в случай че хасковлията желае да пречупи самобитната жива тенис стена, която ще бъде от другата страна на мрежата. Същевременно крайностите в никакъв случай не са добър консултант и несъразмерната офанзива може да бъде с деструктивен резултат върху възможностите на нашия съотечественик, който има задоволително огромен опит, с цел да построява вярно разиграванията и да реализира мечтаната следена експанзия.



Сърбинът има склонността да пласира голям брой уинъри против по-нискоранкирани противници, само че този път нещата ще са разнообразни и бавните топки могат да бъдат от изгода за Гришо, като 27-ият подложен има нужното самообладание да се задържа оптимално дълго в точката, експлоатирайки вероятно физическо усложнение от другата страна на мрежата. Григор покрива корта по-добре от съвсем всеки различен състезател в Тура, като същевременно има способността да накара съперника си да страда на корта, принуждавайки го да работи съществено за спечелването на всяка една точка.

 

Какви са огромните преимущества на Новак Джокович?

Психологическото преимущество ще бъде напълно на страната на международния номер 1, който в предишното нееднократно е пречупвал уверено съпротивата на българина и би трябвало да прелива от самочувствие на корта. 

Противпоставянето, което най-вече ме тормози, е това сред второто подаване на хасковлията и ретурите на Джокович. Обикновено Григор е доста монотонен при осъществяването си на втори начален удар и не вкарва никаква мощ, а това е гаранция за проблеми в конфликт с най-хубавия състезател на ретур в света и чакам сърбинът да е стъпил доста във вътрешността в корта и да нападна при всеки един по-плитък сервис на съперника си.



Длъжни сме да отчетем надалеч по-голямата лекост, с която международният номер едно е кадърен да сменя посоката на ударите си и постоянно бекхендът на родния ни представител може да се окаже нападнат от най-невъзможни привидно позиции. Защитата на шесткратния първенец е в положение да влуди всеки и несъмнено Гришо би могъл да бъде разтърсен, в случай че непрестанно бива заставен да прави спомагателни удари и това безспорно ще докара до прекалено много мисли в неговата главата, което в никакъв случай не е добър отзив, когато се намираш на корта.

Очаквания и коефициенти

Очаквам Джокович да се изправи пред най-сериозния си тест в шампионата и имам вяра, че Димитров за следващ път ще ни покаже по какъв начин принадлежи към огромната тенис сцена, трансформирайки мача в един истински тенис театър. Все отново считам, че първият подложен е насочен към това да доближи допустимо на първо време на шампионата в навечерието на Ролан Гарос и нямам доверие, че елементарно ще бъде спрян.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Джокера, като му дават съществено преимущество, определяйки ставка от 1.14 за негов триумф, до момента в който възможностите за победа на родния ни представител се котират на 5.50. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, като за нас остава вярата този път да е точно подобен и Григор Димитров да сервира една от най-големите сензации на мъжката тенис сцена в последните години! Вие също по този начин пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в!

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР