Гражданската организация „Спаси София“ започна онлайн петиция срещу плановете на

...
Гражданската организация „Спаси София“ започна онлайн петиция срещу плановете на
Коментари Харесай

„Спаси София“ е срещу депутатския паркинг на „Александър Невски“

Гражданската организация „ Спаси София “ стартира онлайн петиция против проектите на Столичната община да резервира част от паркоместата към катедралния храм „ Св. Александър Невски “, след привършване на течащия сега главен ремонт.

Вместо необятен пешеходен площад с настилка от гранит, както в началото предвиждаше спечелилият състезанието план, в този момент храм-паметникът ще остане в средата на преминаващи и паркирани коли. Ако настоящия план бъде сбъднат, след ремонт за 21,5 млн. лева, пространството към и зад храма ще осъмне с над 160 паркоместа.

“Не разбираме, кому е нужно да има паркоместа тъкмо там? Това е признакът на София, една от най-разпознаваемите здания в България и точка привличаща сериозен туристически поток. Това ли е лицето на София, което желаеме да покажем пред света?” - питат от организацията. “Всъщност гл. арх. Здравко Здравков неотдавна призна, че депутати са го питали, къде щели да си паркират колите. Явно точно те са повода за неочакваната промяна на първичния план, който не предвиждаше паркоместа. Това е неприемливо и слага под подозрение заявеното предпочитание на Столичната община да развива София като зелен и резистентен град, с фокус върху пешеходците”, съобщи Борис Бонев от „ Спаси София “ и добави, че от гражданската самодейност се надяват петицията да изпрати явен сигнал до кмета, госпожа Йорданка Фандъкова, че софиянци с наслада ще се лишат от паркоместата на депутатите.

“Смятаме за неверно комфортът на депутатите да постанова смяна на най-важните градски пространства на столицата. Нека тъкмо те дадат образец на жителите и употребяват метрото или колела, както е в доста европейски страни” - приканват от Спаси София. Те споделят, че петицията се радва на огромен интерес - за няколко часа бяха събрани над 1000 подписа в поддръжка на премахването на паркирането към „ Св. Александър Невски “. От организацията приканват всеки да подпише и популяризира петицията, с цел да бъде уверен кметът, че Столичната община би трябвало да има почитание към потребностите на жителите и архитектурното завещание на София.

“Надяваме се ръководещите София да върнат плана, предусещащ пешеходно пространство към целия храм-паметник, с цел да може всички да се любуват на най-красивите и спокойни градски пространства в столицата и заобикалящата ги изящната архитектура.” - допълват от „ Спаси София “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР