Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон
Коментари Харесай

Американски войници в готовност да помогнат за освобождаването на заложниците в Газа

Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон Кърби съобщи, че не изключва безусловно опцията на място да бъдат ситуирани американски бойци, с цел да оказват помощ за освобождението на заложниците във войната сред Израел и палестинското придвижване “Хамас ”, само че означи, че към този момент Вашингтон няма такива планове, заяви изданието “Хил ”.

В отговор на въпрос на телевизия “Фокс нюз ” дали изключва изцяло вероятността за каквото и да било присъединяване на сили на Съединени американски щати на терен, Кърби отговори: “Не мога да изключа нищо, когато става дума за връщането на нашите заложници вкъщи. ”

“Работим по този въпрос безусловно ежечасно ”, съобщи Кърби и добави, че Съединени американски щати на този стадий не разполагат с задоволително информация, като да вземем за пример къде тъкмо се намират заложниците, нито какъв брой са, а освен това състояние по думите му все няма по какъв начин да се набележат съответни ограничения.

Предполага се, че Хамас държи над 100 души за заложници, в това число мирни жители, израелски бойци и незнаен брой американци. В събота Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че 15 американци към момента са в неопределеност, само че Вашингтон акцентира, че това не значи безусловно, че те са похитени.

“Няма никакви проекти или планове за разполагане на войски на Съединени американски щати на място за присъединяване в боевете сред Израел и “Хамас ”, сподели Кърби пред Шанън Брийм от “Фокс ”.

Говорителят добави, че Съединени американски щати сега “усилено се пробват да схванат къде са заложниците и какъв брой тъкмо са ”. “Видяхме неколцина, знаем, че може да са повече, знаем, че може да са разпределени в разнообразни групи, допустимо е и да ги местят непрекъснато ”, сподели Кърби и означи, че се постанова Вашингтон да бъде “внимателен ” в обществените си изказвания, когато става дума за освобождение на заложници.

Боевете в Израел и Газа, избухнали след нападението на палестинското придвижване “Хамас ” против Израел, на 7 октомври лишиха живота на над 3600 души от двете страни – множеството мирни жители, а хиляди са ранени. В събота Държавният департамент на Съединени американски щати удостовери гибелта на 27 американци.

Силите на “Хамас ” се зарекоха, че ще екзекутират израелските заложници, в случай че Израел продължи да бомбардира линията Газа. Палестинското придвижване съобщи, че при израелски въздушни удари в петък са починали 13 заложници, показва “Хил ”.

Междувременно Израел съобщи през днешния ден, че не е било договаряно прекъсване на огъня в линията Газа, съобщи Ройтерс.

По-рано египетски източници в областта на сигурността споделиха, че е била реализирана договорка, по силата на която жителите на непознати страни да може да се изтеглят от блокирания палестински анклав и да бъде доставена филантропична помощ.

Бомбардировките на линията Газа, която се ръководи от палестинското ислямистко придвижване “Хамас ”, продължиха и тази нощ.

На фона на филантропичната рецесия, обхванала палестинския анклав, двама египетски източници в областта на сигурността обявиха, че Израел се е съгласил да прекрати бомбардировките на южната част на линията Газа. Те споделиха още, че се чака в това време да бъде отворен пропускателният пункт “Рафах ”, който се намира на границата на Египет с линията Газа.

“Понастоящем няма прекъсване на огъня и допускане на филантропична помощ в Газа в подмяна на евакуирането на чужденци ”, се споделя обаче в изказване на канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР