Мащабната военна операция на Израел в град Рафа в южната

...
Мащабната военна операция на Израел в град Рафа в южната
Коментари Харесай

WP: Операцията на Израел в Рафа ще попречи на САЩ да постигнат амбициозните си цели в Близкия изток

Мащабната военна интервенция на Израел в град Рафа в южната част на Ивицата Газа не подсигурява победа над радикалното палестинско придвижване Хамас и ще попречи на Съединени американски щати да реализират по-широки цели в Близкия изток. Тази оценка направи, базирайки се на източници измежду сегашни и някогашни американски чиновници.

Както написа изданието, израелската военна интервенция в Рафах „ се трансформира в още един образец за пренебрежението от страна на Израел към предизвестията на Съединени американски щати “ по отношение на „ възходящата филантропична рецесия “ в палестинския анклав. 

„ След като се ангажира с „ непоколебима “ поддръжка за защитата на Израел, администрацията на Байдън има вяра, че актуалната тактика на Израел не си коства загубата на живот и разрушението, няма да реализира задачите си и в последна сметка ще подкопае напъните на Съединени американски щати и Израел да извършват по-мащабни задания в Близкия изток “, написа вестникът.

WP отбелязва, че опасността на Вашингтон да спре доставките на оръжия за Израел е провокирала „ отвращение измежду републиканците “, до момента в който администрацията към момента не счита дейностите на израелската войска в Рафа за огромна интервенция, макар евакуацията на повече от 600 хиляди палестинци. 

Както написа изданието, базирайки се на сегашни и някогашни американски и израелски дипломати, офицери от разузнаването и боен личен състав, Съединените щати и Израел са „ по-далече от всеки път “ от съглашение по отношение на „ тактики и тактика на бойното поле “, с цел да обезпечат победа над Хамас. Делегация от американски чиновници, водена от съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, " има все по-малък късмет да убеди израелския министър председател Бенямин Нетаняху да заеме тяхната позиция за преустановяване на войната в Газа ", отбелязва WP.

Порталът Axios и Ройтерс по-рано оповестиха, че Съливан ще управлява американската делегация за визити в Саудитска Арабия и Израел през идващия уикенд. Както прецизира Axios, базирайки се на трима американски и израелски публични лица, се допуска, че по време на идните договаряния ще бъдат разисквани на първо място обстановката към Рафа и вероятностите за нормализиране на обстановката в Близкия изток.

На 6 май израелската войска разгласи, че е почнала подготовка за евакуация на популацията от източен Рафа. На идващия ден военните оповестиха началото на военна интервенция в Рафах и вдишване на контрола над едноименния граничен пункт на границата на линията Газа с Египет.

Преди това интернационалната общественост прикани Израел да се откаже от пълномащабна интервенция в Рафа. В частност американските управляващи обявиха, че считат сходно решение за неточност, която ще навреди на цивилното население там и ще отслаби сигурността на еврейската страна. Израелските управляващи на собствен ред упорстват, че интервенцията в Рафа е нужна за „ цялостна победа “ и провалянето на въоръжените сили на Хамас в линията Газа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР