Говорителната на руското външно министерство заяви, че армията на Съветския

...
Говорителната на руското външно министерство заяви, че армията на Съветския
Коментари Харесай

Захарова и Захариева в спор кой е спасил българските евреи

Говорителната на съветското външно министерство съобщи, че армията на Съветския съюз е избавила десетки хиляди български евреи и че тези, които в края на октомври са оставили надпис върху Паметника на Съветската войска в София нямат никакво разбиране за личната си история.

„ В годините на Втората международна война с помощта на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и по този начин към 50 000 души бяха избавени от неизбежна гибел ", съобщи през вчерашния ден на брифинг Мария Захарова.

" Фактите, които показах, имат полезност и значение за тези, които знаят историята и в никакъв случай не си разрешават даже да се съгласят с нещо сходно. Онези, които идват с чукове, лопати и багра и оскверняват монументи, за жалост, изобщо не знаят за славните страници даже на личната си история, да не приказваме за освен това ", продължава Захарова.

Коментарът на Захарова бе предизвикан от надписа върху монумент на руски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според нея този път „ вандалите са надминали себе си - написали са на паметника лозунги с искрено антисемитски темперамент ".

Всъщност, става дума не за антисемитски девиз, а и надписът никога не е ориентиран против Съветската войска. За изписването " 100 години ционистка окупация " заяви на страницата си във " Facebook " зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който преди две седмици бе назначен от държавното управление за народен координатор за битка с антисемитизма.

В известието му на никое място не се приказва, че надписът е против войните от Съветската войска, въпреки той да приказва за " обратно посягане ". В текста написа, че това е антисемитски акт, до момента в който в действителност става дума за антиционистка демонстрация.

По мотив изказването на представител на Министерство на външните работи на Руската федерация, пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България декларира:

" Когато български жители застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на гибелта, когато представители на българския политически, стопански и интелектуален хайлайф пишат протестни писма в отбрана на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се причисляват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите единствено дружно с тях, Червената войска е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме смисъла и ролята на Червената войска за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората международна война, държим да подчертаем, че сходни опити за замяна на историческите обстоятелства не способстват за общочовешката идея на битка с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за изрично наказание на нацизма и неонацизма в актуалните му прояви.

Министерството на външните работи е поредно в позицията си по въпроса за оскверняването на монументи и деянията на антисемитизъм в страната: изрично осъждаме сходни прояви, осъждаме актове на назадничавост и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за откриване и търсене на отговорност от причинителите. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР