Гордостта на цветарския бизнес на Нидерландия - паркът за пролетни

Гордостта на цветарския бизнес на Нидерландия - паркът за пролетни ...

Пролетният парк на Нидерландия няма да отвори за първи път в историята си.Гордостта на цветарския бизнес на Нидерландия - паркът за пролетни цветя Кукенхоф близо до Амстердам - няма да отвори тази година. Причината е коронавируса.

Официалното откриване бе насрочено но 21 март, после отложено с обещанието да се изчака 6 април, когато изтичаха първи ограничителни мерки, забраняващи събития с над хиляда души. Междувременно обаче ограниченията бяха силно затегнати и това прави невъзможно паркът да приеме посетители за първи път в историята си.

"Това, че Кукенхоф не може да отвори врати за посетители, е огромно разочарование с големи финансови последици за всички участващи", съобщават от парка. Шокът сред служители и партньори, работили върху подготовката в продължение на една година, е голям. Заради топлата зима и приятните слънчеви дни сега Кукенхоф е разцъфнал в красиви багри, тематичните изложби също са готови. Но организаторите му са заети с отмяна на посещенията: по електронната поща могат да се анулират индивидуални билети и групови посещения.

През осемте седмици, когато през 2019 Кукенхоф бе отворен, през него преминаха милион и половина посетители, включително много чуждестранни туристи. Това е най-посещаваният пролетен парк и най-фотографираното място в света.

Кукенхоф все пак ще можете да видите от дивана на хола си: насладете се на лалета, нарциси, минзухари, без да ви се пречкат стотици посетители.

Паркът ще предоставя на хората виртуална обиколка чрез YouTube - канала си през следващите седмици.

Историята на парка Кукенфох датира от 15-ти век, когато графиня Якоба ван Байерен е събирала на това място плодове и зеленчуци за кухнята на замъка Тейлинген. Замъкът Кукенхоф е построен през 1641, а имението нараства до 200 хектара. Ландшафтните архитекти Ян Давид Зохер и неговият син Луи Пол Зохер, които са проектирали прочутия Вонделпарк в Амстердам, оформят градините на замъка 1857 година и те и до ден днешен основата на. Този парк, в английския пейзажен стил, все още представлява основата на парка Кукенхоф.

След войната (през 1949) водещи нидерландски производители и износители на луковици правят съвместен план за изложение на пролетни цветя в Кукенхоф, за което получават подкрепата на местните власти. За фирмите паркът е като витрина на производството им. Тук те също приемат поръчки за луковичини цветя, които да засадите есента. Пролетният парк на Европа отваря врати за публика през 1950 и постига рекорд - 236 000 посетители! Оттогава славата на Кукенхоф не спира да расте и днес е световна атракция. Есента се садят няколко милиона луковици на пролетни цветя. Над 7 милиона луковички от над 500 фирми се засаждат всяка година, за да сътворят истинска цветна приказна феерия.

Тази година това щеше да бъде 71-то издание на парка Кукенхоф, като основната тема е "Светът на цветовете". За тематичната градина, засадена през октомври 2019, са използвани 50 000 луковици: лалета, мускари (кукувиче грозде) и минзухари.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1067)

Източник: dnevnik.bg