Голямо забавяне на проектите за реставрацията на минералните бани в

...
Голямо забавяне на проектите за реставрацията на минералните бани в
Коментари Харесай

Тодор Чобанов отстранен заради минералните бани в Овча купел и Горна баня

Голямо закъснение на плановете за реставрацията на минералните бани в " Овча купел " и " Горна баня " е повода за оставката на зам.-кметът по просвета и обучение Тодор Чобанов. Това разгласи през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети приюта за кучета в с. Сеславци по отношение на акция на Оперативна програма " Екоравновесие " за осиновяване на кучета.

 Йорданка Фандъкова уволни зам.-кмета Тодор Чобанов Виж още

По-рано през днешния ден от пресцентъра на общината оповестиха, че кметът Фандъкова е поискала оставката на Тодор Чобанов като зам.-кмет по просвета и обучение.

Столичният кмет благодари на Чобанов за неговия принос в сферите, които работи в София и акцентира, че той е много сериозен, изключително в областта на археологията. Заедно с него изградихме Музея за история на София, Подземния археологически музей в църквата " Света София ". Но в това време под негово управление се забавиха други планове и то сензитивно, акцентира кметът. Това е планът за реставрацията на минералната баня в Овча купел, както и на банята в Горна баня. Това беше значима задача, която имаше съответни периоди и задължения, които бяхме поели пред хората. Наложи се процедурата за банята в Овча купел да се приключи, заяви кметът. Сега би трябвало да се афишира отначало. Това забавя всичко, сподели Фандъкова.

Според нея би трябвало да се работи по-активно и по-динамично. Такава е нашата работа. Чобанов е прелестен младеж с огромно бъдеще в науката. Той самият помоли да се концентрира в доктурантурата, която прави в областта на археологията. В същото време ни би трябвало човек, който да е доста деятелен, да може да показва доста по-активно културните събития в София, богатия културен календар на общината, изясни столичният кмет.

Според кмета Фандъкова финансови загуби от забавянето на плана няма. Процедурата за плана за банята в Горна баня може да бъде оповестена отначало другата седмица. Но това по думите й ще докара до голямо закъснение.

Относно назначението на нов зам.-кмет по просвета и обучение Фандъкова сподели, че има няколко имена поради. Тя сподели, че новият зам.-кмет по просвета би трябвало да има опит, да е работил в областта на културата, да е деятелен и изобретателен.

 Банята в Овча купел - руината, която се храни с жива вода (снимки) Виж още

През 2015 година баните в " Овча купел " и " Горна баня " са извадени от приватизациония лист.

През 2019 година, след огромни премеждия, най-сетне бяха трансферирани в благосъстоятелност на общината тези две здания.

Обществената поръчка за реставрацията на банята в " Овча купел " бе оповестена при започване на февруари 2021 година.

Предвижда се банята да бъде възобновена в истинския си тип, като упованията са реставрационните действия да стартират още в средата на годината.

При нея породи проблем обвързван с концесия, която лишава по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен контракт е оставен за публични потребности, е извънредно непълен.

" Горна Баня " изостава още повече от плана " Овче купел ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР