Участващата в настоящите избори десноцентристка либералноконсервативна коалиция Ново единство, в

...
Участващата в настоящите избори десноцентристка либералноконсервативна коалиция Ново единство, в
Коментари Харесай

Евровотът в Латвия: Партията на зам.-председателя на ЕК Домбровскис губи позиции за сметка на националистите

Участващата в актуалните избори десноцентристка либералноконсервативна коалиция " Ново единение ", в която влизат партията на Домбровскис " Единство " и четири районни партии, бележи оттегляне за сметка на Националното обединяване, чието лице е евродепутатът Робертс Зиле, написа Българска телеграфна агенция. Неговата дясна консервативна коалиция, чието цялостно наименование е Национално обединяване " Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ ", съставлява националистите в Латвия. Националистически убеждения имат и симпатизантите на дясната популистка партия " Латвия преди всичко " (наричана в Рига Латвийската фамилия Тръмп), която съгласно последните две социологически изследвания е повишила рейтинга си с 0,8 %.

Предизборната обстановка

Тазгодишните избори в Латвия са петите в страната. Те означават двадесетата годишнина от първия евровот в Балтийската република. Той се създава на 12 юни 2004 година с присъединяване на 1019 претенденти от 16 политически партии.

Същият брой политически партии и обединения се записаха за сегашните избори, като общият брой на претендентите за вота на 8 юни е 271. Според регламента на Централната изборна комисия на Латвия всяка партия може да съобщи до 18 претенденти, а текстът на формалната предизборна платформа може да е до 10 000 знака (за съпоставяне една партийна стратегия за латвийските парламентарни избори може да се състои от най-вече 4000 знака).

Централната изборна комисия е подготвена за идните европейски избори в Латвия на 8 юни, сподели председателката ѝ Кристине Саулите в изявление за утринните вести на държавната латвийска телевизия ЛТВ на 9 май. Тя означи, че се поставят старания най-много за попречване, или най-малко на понижаване, на заплахата от киберпрестъпления, свързани с работата в изборните секции, гласуването и преброяването на гласовете. Ситуацията се следи и се отработват разнообразни вероятни сюжети.

" Сигурността във всичките ѝ форми е приоритет номер едно ", означи Саулите пред ЛТВ, като в същото време удостовери, че няма терзания по отношение на електронната система на гласоподаване - екипът по нейното създаване и Службата по въпросите на поданството и миграцията са се справили добре.

На тези избори гласоподавателите ще могат да гласоподават във всяка секция, защото изборният регион е един. В Латвия ще работят 949 изборни секции. По думите ѝ пред националната телевизия рискът някой гласоподавател да гласоподава повече от веднъж е изключен, защото системата ясно регистрира дали даден гласоподавател към този момент е дал своя вот. За разлика от националните избори в тези за Европейския парламент в Латвия може да се гласоподава и три дни авансово.

" В конституцията е записано, че изборите за Сейма (латвийския парламент - бел. ред.), се организират в един ден, само че законът за вота за Европейския парламент разрешава предварително гласоподаване. Бих поканила всички да помислят върху това ", прикани Саулите. Гражданите на Латвия ще имат достъп и до 50 изборни региона в чужбина, както и ще може да гласоподават по пощата.

Междувременно латвийското Бюро за предварителна защита и битка с корупцията (БПБК) към края на предходната седмица е засякло 38 нарушавания на разпоредбите за предизборната пропаганда, съобщи за ЛТВ на 10 май шефът на бюрото Якабс Страуме. Той разясни, че са формирани 4 правосъдни производства. " Бих споделил, че обстановката не наподобява тревожна. Подобно на предходни изборни интервали до момента не е имало съществени нарушавания, които да пораждат безпокойствие ", означи Страуме.

Той добави, че е всекидневно с наближаването на изборите броят на нарушаванията да нарасне. " Напълно допустимо е разпространяването на дезинформация посредством изкуствен интелект във щета на дадена политическа мощ ", съобщи той.

Общественото мнение

Във вторник вечерта бяха оповестени резултатите от последното допитване, направено от частния център за социологически изследвания СКДС по поръчка на латвийската държавна телевизия ЛТВ. От националната медия показват, че единствено по себе си това социологическо изследване не визира изборите за европарламент, само че е показателно за публичните настройки за вота на 8 юни.

Представителната извадка съгласно априлската анкета с 1505 жители на Латвия сочи, че в случай че вотът е на следващия ден, 8,1 % от гласоподавателите биха дали своят вот за дясната популистка националистическа коалиция Национално обединяване " Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ ". Съответно последното постоянно месечно изследване е изрично, че това е най-популярната политическа групировка в тази прибалтийска страна сега.

На второ място със 7,6% е Съюзът " Зелени и фермери ", десноцентристка партия, а дългогодишният водач " Ново единение " към днешна дата е чак трети по известност измежду латвийците със 7,2 %. Според ЛТВ това е илюстрация на стабилната наклонност на спад в публичното доверие в " Ново единение ". С 6,6% следва друга дясна популистка партия - " Латвия преди всичко ", учредена през 2021 година Съвсем покрай нея в това социологическо изследване са " Прогресивните ", клонящи към лявото политическо пространство.

Партията на Домбровскис " Ново единение " (НЕ) е трета и в последното изследване на СКДС, обвързвано директно с евроизборите. Резултатите от това мартенско допитване, в което са взели участие 1705 латвийски жители, бяха оповестени предишния месец - на 6 април. Там рейтингът на НЕ е същият - 8,1 %. Конкретно в анкетата за европарламента обаче второто място е за " Прогресивните ", които са съвсем равни по известност с националистите от Обединението - 8%. ЛТВ обаче регистрира, че тази партия е паднала от това второ място на петото за предишния месец април.

Със 7,8 % " Ново единение " беше на третото място и през март, което съгласно националната телевизия е без изгледи за смяна. През април спадът в рейтинга на ръководещата в Латвия партия е 0,6 %. Четвъртата позиция тук е за популистите от " Латвия преди всичко " със 7,4. Пета е партията " За непоклатимост " с 5,5 %.

Според ЛТВ тези проценти бледнеят на фона на предстоящата ниска изборна интензивност в Латвия. " Подкрепата за която и да е партия си остава джудже на фона на голяма част от евентуалния електорат, която или се колебае дали да гласоподава, каквито са били през март 28,3% от интервюираните, или не би взела участие в изборите - 11,6% ", е оценката в уеб страницата на националната медия.

" Ако погледнем по какъв начин пропорциално са се трансформирали партийните рейтинги през тези два месеца, в действителност множеството от тях са на същите равнища, както преди. Изглежда, че Новото единение е изгубило малко, само че другите не са се трансформирали доста. Националното обединяване се оправя добре, с цел да държи първото място ", разяснява за ЛТВ Арнис Кактинш, шеф на центъра за социологически изследвания СКДС.

" Ново единение " страда след земетресения в държавното управление

Политическият коментатор и експерт по връзки с обществеността Филипс Раевскис допусна пред ЛТВ, че поддръжка е налице за " партиите от всеки ъгъл на политическия набор ", като ляво настроените гласоподаватели поддържат " Прогресивните ", дясно настроените са за Националния алианс, до момента в който " Ново единение " страда от трусовете в държавното управление, свързани най-много с номер две в листата на претендентите на партията за евроизборите - Кришанис Каринш.

Бившият министър председател, който бе завещан предходната година от съпартийката си Евика Силиня на поста на министър-председател на страната, разгласи в края на март, че подава оставка като външен министър. Той се отдръпна от поста на 10 април. 59-годишният Каринш, който има и американско поданство (роден е в Уилмингтън, щата Делауеър), подаде оставка след решението на основния прокурор на Латвия Юрис Стуткаанс да стартира следствие, обвързвано с разноските за самолетните му пътувания, в това число за използването на частни самолети по време на мандата му като министър председател от 23 януари 2019 година до 15 септември 2023 година. Експертът Раевскис назовава " нездравословни летателни привички " финансиранията на пътуванията на Каринш от държавния бюджет и бюджета на Европейски Съюз. Разходите за тях са най-големи спрямо тези на други страни членки на Европейски Съюз, означиха международните организации през март. " Преди честите самолетни пътувания на Каринш бяха възприемани като прагматизъм, който улеснява постигането на съглашения и бързите решения, само че в един миг на тях стартира да се гледа като на разточителство ", споделя Раевскис.

" Настроението в " Ново единение " е умерено песимистично. В такава обстановка отсреща постоянно се повяват хора с идеология. " Национално обединяване " дава обещание да даде някакво бъдеще на Латвия, като същото се отнася за ляволибералните хрумвания на " Прогресивните ", които притеглят младежите ", прибавя политическият анализатор.

На 17 август предходната година Каринш, който има докторска степен по филология от Университета на Пенсилвания в Съединени американски щати, разгласи публично оставката си като министър председател. Тогавашното държавно управление падна от власт поради вътрешни разногласия в обединението, която " Ново единение " бе образувало с Национално обединяване и с Обединената листа (Латвийска зелена партия, Латвийска асоциация на районите и " Лиепая " ).

За " Ново единение " ще се гласоподава с бюлетина №15 на евроизборите. Водач на партийната листа е Валдис Домбровскис. " Той надали ще се помири с ролята на редови евродепутат ", написа в материала си за партията ЛТВ. 52-годишният Домбровскис е заместник-председател на Европейската комисия от 2014 година, когато е препоръчан за първи път от групата в Екологичен потенциал на Европейската национална партия. Между 2014 и 2019 дава отговор за европейския и обществения разговор, а от 1 декември 2019 година е изпълнителен заместник-председател на Урсула фон дер Лайен в Европейска комисия по въпросите на стопанската система в интерес на хората. От 12 октомври 2020 година е еврокомисар по търговията.

Избран е за евродепутат още на първите избори в Латвия за Европейски парламент - през 2004 година, като изкарва един мандат до 2009 година, когато наследява подалия оставка Иварс Годманис като министър-председател на страната си. Домбровскис е министър председател на Латвия до 2014 година. Роденият в Рига политик с полски корени има бакалавърска степен по инженерна стопанска система от Техническия университет в Рига и е магистър по физика от Латвийския университет.

След Домбровскис и Каринш в листата на " Ново единение " са трите дами с мандати от най-широко показаната латвийска партия в досегашния европарламент - Сандра Калниете, Дасе Мелбаарде и Инесе Вайдиере.

Калниете е първият латвийски еврокомисар. През 2004 година тя дава отговор за земеделието и риболова. Родена е през 1952 година в съветската Томска област, където фамилията ѝ е депортирано в трудов лагер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Завършва висшето си обучение в компетентност " История на изкуството " в латвийската Художествена академия в Рига. Авторката на монография за латвийския текстил е била министърка на външните работи на Латвия от 7 ноември 2002 година до 9 март 2004 година в държавното управление на премиера Ейнарс Репше. Освен това Сандра Калниете е била непрекъснат представител на Латвия при Организация на обединените нации и дипломат на благосклонност към ЮНЕСКО, като е оглавявала и дипломатическата задача на страната си във Франция.

Нейната сегашна съпартийка Мелбаарде се причислява към " Ново единение " от Националното обединяване през 2022 година Бакалавър по история и магистър по културология, тя е била министърка на културата в интервала 2013 - 2019 година при четирима министър председатели.

Националното обединяване - разлъка с позитивен резултат

" Ново единение " може да си остава най-голямата политическа партия в Латвия, само че най-популярно сега е Националното обединяване, като съгласно политическите анализатори в страната това се дължи и на раздялата с депутата от Сейма Александър Кирщейнс. На 25 януари тази година той напусна обединението, съобщи латвийската новинарска организация ЛЕТА, като се базира на обява на ръководителя на НО Райвис Дзинтарс в обществената платформа " Екс ".

Напускането на Кирщейнс бе обвързвано с посещаване в Китай на делегация от латвийски депутати, водена от олигарха Айнарс Шлесерс, който е от опозиционната партия " Латвия преди всичко " (ЛПМ). Пътуването беше платено от Китай, а в делегацията участваха и няколко предприемачи, тясно свързани със фамилията на Шлесерс, отбелязва ЛЕТА.

Телевизионният канал ЛТВ се базира на формалната позиция на Райвис Дзинтарс, че депутатът се е качил на самолета за Китай, без да осведоми партията си и без да получи позволение от Сейма, като с изключение на всичко не е признал, че е позволил неточност. В заявката си за овакантяване на " Национално обединяване " Кирщейнс съобщи, че съпартиецът му Янис Грасбергс е популяризирал неистини за пътуването му и контактите му както в границите на латвийската делегация, по този начин и с китайски представители.

Сега Кирщейнс, който се слави като един от най-крайнодесните депутати в латвийския парламент, е лидер на листата за изборите за Европейски парламент на партията " Нация. Земя. Държавност ". Според ЛТВ, въпреки и някои политолози да дефинират Националното обединяване като крайнодясна, и даже коренно дясна политическа групировка, напускането на 75-годишния проектант по специалност Кирщейнс, който е извънредно спорна фигура, дава опция за поддръжка от страна на по-умерените консерватори в Латвия.

Водач на партийната листа за евроизборите на Националното обединяване, за което ще се гласоподава с бюлетина №3, е евродепутатът Робертс Зиле. Той към този момент е 20 години в Брюксел - от първото влизане на латвийски депутати в европарламента, и понастоящем е заместник-председател на Екологичен потенциал. Според редица наблюдаващи партията леко се дистанцира от евроскептиците в групата в Екологичен потенциал на Европейските консерватори и реформисти. №2 в листата на НО е Иняра Муурниесе, някогашна министърка на защитата и ръководител на националния парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР