Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши над два

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши над два
Коментари Харесай

Прогнозата на ЕБВР за ръста на БВП на Русия за тази и следващата година

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи над два пъти прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на Русия за 2024 година до 2,5 %, се показва в отчет на институцията. В предходната прогноза, която беше показана през септември 2023 година, анализаторите на банката предвиждаха растеж на Брутният вътрешен продукт на Русия от едвам 1% през 2024 година

Европейска банка за възстановяване и развитие чака съветската стопанска система да нарасне с 1,5% през 2025 г одина .

Банката изяснява преразглеждането на прогнозата си и увеличението на съветския Брутният вътрешен продукт със относително високите 3,6% за 2023 година с " индустриалния взрив " в отбранителния бранш и усилването на търговията на Русия с Китай и " други неутрални стопански системи ".

Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда, че икономическият напредък в Централна Азия ще се забави леко - от 5,7% през 2023 година до 5,4% през 2024 година, защото така наречен посредническа търговия сред Русия и Казахстан доближава своя лимит. В същото време банката чака темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на района да се усили до 5,9% през 2025 година.

Според разбора на Европейска банка за възстановяване и развитие, високият стопански напредък в Централна Азия през 2022 година и 2023 година " отразява изгодите от повишената търговия с Русия и високите равнища на миграция и парични преводи от Русия ".

Преките задгранични вложения (ПЧИ) от Русия към Централна Азия също се усилват внезапно през 2023 година, посредством и на логистичните услуги, пишат анализаторите на институцията.
 Руската стопанска система може да изпревари японската до 2030 година, твърди съветски вицепремиер
Руската стопанска система може да изпревари японската до 2030 година, твърди съветски вицепремиер

Като Брутният вътрешен продукт обаче е изчислен по паритет на покупателната дарба

Европейска банка за възстановяване и развитие акцентира, че множеството страни от Кавказ и Централна Азия са получили забележителен приток на пари, пренасяне на предприятия и хора от Русия . Като се има поради високата покупателна дарба на съветските мигранти, във всички страни от Централна Азия се следи забележителен растеж на търсенето на услуги от региона на хотелиерство и ресторантьорство, логистика, финансови и застрахователни услуги, пишат анализаторите на банката. В Узбекистан да вземем за пример, секторите на търговията и хотелиерството нарастват надлежно с 10% и 12% на годишна база през 2023 година.

Секторът на осведомителните и информационните технологии също бележи растеж, показват от Европейска банка за възстановяване и развитие. Например броят на фирмите от бранша с съветска благосъстоятелност в Казахстан се е удвоил - от към 8000 през 2021 година, до 19 000 към октомври 2023 година
 Узбекистан желае да утрои товарооборота с Русия за идващите 6 години
Бивша руска република желае да утрои товарооборота с Русия за идващите 6 години

За тази година страната възнамерява да усвои 5 милиарда $ съветски инвестиции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР