Големият хит сред българските купувачи в Одрин са яйцата. На

...
Големият хит сред българските купувачи в Одрин са яйцата. На
Коментари Харесай

Яйцата се оказаха хит на пазара в Одрин сред българите

Големият шлагер измежду българските купувачи в Одрин са яйца та. На съботния пазар, както и в огромните хипермаркети, това е най-търсената стока точно на Страстния четвъртък.

„ Нормално не продаваме такива количества, само че всяка година в навечерието на празника на християните усилваме доставките и имаме огромни продажби и доста положителни промоции ", разяснява търговец огромна верига магазини в Одрин.

„ За втора година си закупувам тука яйца та за боядисване, чисто бели са, огромен размер, не се пукат до момента в който ги сварявам и елементарно се белят ", хвали стоката Мари, до момента в който товари багажника на кола със сливенска регистрация.

Не без значение е и цената, сред 18 и 30 стотинки за бяло яйце размер XL и тегло според от разфасовката, магазина и производителя. „ Чок буюк пердах “ – доста огромен размер, популяризират стоката си съседите от юг.

Съвпадналото по време рухване на рестриктивните мерки при влизане у нас и разхлабването на ограниченията против COVID-19 в самата Турция и свалянето на Данък добавена стойност за хранителни артикули и хигиенични материали от 18 на 8 % провокира подем на пазарния туризъм измежду българите.

Хотелите в Одрин са заети на ок. 80 %, през деня поради поста за Рамазан заведенията са празни и ги посещават единствено туристи, само че за най-популярните заведения за хранене и механи за след залез слънце е нужна предварителна резервация.

Традиционно с изключение на битова химия, храни и дрехи българите търсят в Одрин и медикаменти. Местните аптеки извършват български предписания. „ Купувам тук, тъй като медикаментите са в пъти по-евтини. За хипертония взимам два медикамента, за които даже с реимбурсация от НЗОК у нас заплащам ок. 35 лв.. Тук с тези пари си купих медикаментите за пет месеца напред, т.е. са пет пъти по-евтини “ – споделя на излизане от известната аптека „ Ерен Савашчъ “ българка с торба илачи.

„ Голяма част от клиентите ни са българи. Оплакват се, че у вас медикаментите са с доста високи цени. Защо има разлика ли? Не, не тъй като вашият пазар е дребен. При нас цените на медикаментите не са пазарни, а са контролирани от страната. Тя е този, който договаря с огромните производители на медикаменти и договаря най-хубавата цена, ние в действителност сме огромен пазар, само че факт е, че страната съумява да принуди производителите да продават на ниски цени. А по-късно не разрешава на аптеките да продават над пределните ", изяснява за „ Телеграф “ на добър български фармацевт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР