Големите технологични компании претърпяха тежка седмица - те отчетоха 255

...
Големите технологични компании претърпяха тежка седмица - те отчетоха 255
Коментари Харесай

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Големите софтуерни компании претърпяха тежка седмица - те регистрираха 255 милиарда $ изгубена пазарна капитализация, което направи неприятната им година още по-неприятна. Оказва се, петте най-големи софтуерни колоса, които разгласиха резултатите си неотдавна са изгубили общо $3 трилиона пазарна капитализация за годината , съгласно пазарните данни на Dow Jones. Това демонстрира, че огромните софтуерни колоси напълно не са ваксинирани против макроикономическата стихия, която опустошава пазара.

Компанията майка на Гугъл Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са генерирали $364,1 милиарда общи доходи през третото тримесечие, което е зашеметяваща сума -  растеж от 9,1% по отношение на предното тримесечие. Този ритъм на напредък може да наподобява добър индикатор за фирмите, само че в действителност означи внезапен спад спрямо последните интервали - най-много по време на пандемията, написа анализатор на MarketWatch.

Още по-тревожно през това тримесечие е внезапният спад на чистия приход. Петте компании регистрират общ чист приход от 59,5 милиарда $, което е спад със 17,8% от 72,3 милиарда $, които са записали година по-рано.

Като цяло петте огромни са спечелили 1,08 трилиона $ доходи през първите девет месеца на годината, което е растеж от 9,2% по отношение на миналата година, макар че чистият приход се намалява. Той е в размер на 178 милиарда $ през първите три тримесечия на 2022 година, което е спад от 19,7% по отношение на миналата година.

И петте компании записаха спад на чистите доходи, когато през първите девет месеца на 2022 година

Проблемите

Технологичните компании, и освен те, се оправят с три огромни казуса: макроикономическо закъснение, по-високи разноски в изискванията на инфлация и силата на щатския $, което прави покупките в задгранична валута по-скъпи.
 Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне
Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне

Много от дейностите им не престават да не се харесват на вложителите

" Признавам, че към момента живеем в невиждани времена. От войната в Източна Европа до пандемията от COVID-19, от климатичните бедствия по света до все по-трудната икономическа среда, на доста места по-света хората към момента се борят с компликациите ", разяснява основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук

И въпреки всичко Apple се отличи през това тримесечие, освен тъй като беше единствената огромна софтуерна компания, записала скок в цената на акциите си, само че и тъй като беше единственият член от " петимата огромни ", който фактически усили чистия си приход.

Компанията майка на Фейсбук Meta беше единствената огромна софтуерна компания, която регистрира спад на приходите (-4,5%) през последното тримесечие. Междувременно загубите на компанията в бизнеса Reality Labs набъбнаха до близо 10 милиарда $ през последните девет месеца. Нетният приход през тримесечието спадна на половина и акциите му потънаха.

Предизвикателствата пред Meta може да спрат до тук, тъй като основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг даде обещание да влага повече в упоритостите си за метавселената, като разноските на Reality Labs се чака да " още веднъж доста се усилят " през идната година.

Подобно на Meta, Alphabet е решен да харчи. Все отново, мениджърите са декларирали, че ще забавят равнищата на наемане на работна мощ през четвъртото тримесечие до половината от наетите през третото тримесечие. Не един анализатор поучава колосът да замрази наемането на чиновници.

Преди време вложителите хвалеха бързо разрастващите се софтуерни компании за напъните им да разширят бизнеса си, в този момент Уолстрийт изпраща сигнал за нерешителност.

Две от огромните софтуерни компании обръщат внимание на това събитие. Главният финансов шеф на Amazon Браян Олсавски разгласи, че компанията " подхваща дейности, за стягане на колана ", а ръководителите на Microsoft вършат сходни мнения през последното тримесечие.

Натискът върху огромните софтуерни колоси идва и поради различен факт - един от златните браншове на технологиите - облачните калкулации, също сe забавя. Двете водещи компании за облачни услуги, AWS на Amazon и Azure на Microsoft, регистрираха закъснение на растежа на приходите през третото тримесечие, до момента в който Гугъл Cloud означи закъснение на приходите от първото и четвъртото тримесечие на 2021 година

Ясно е, че ориста на огромните софтуерни колоси потегля в противоположна посока. Големите дни с висок двуцифрен напредък наподобява са зад тила на фирмите и упованията на вложителите към този момент са се трансформирали: Уолстрийт наподобява подготвен да възнагради фирмите за способността им да овладяват разноските и да генерират свободен паричен поток. Засега бързият напредък завърши.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР