Големите спортисти тръгват от малките спортни клубове и държавата трябва

...
Големите спортисти тръгват от малките спортни клубове и държавата трябва
Коментари Харесай

Лилиян Станева: Бойните спортове изграждат характер

Големите спортисти потеглят от дребните спортни клубове и страната би трябвало да оказва помощ. Бойните спортове построяват темперамент, ползват дисциплинираност, развиват мозъка, съобщи пред БГНЕС треньорът по джудо Лилиян Станева, ръководител на Общо събрание на колегиите " Олимпия-2005 ".

Цялото семейство на Лилиян е обвързвано със спорта и съответно с джудото. Там се е зародила пристрастеността, която тя ползва в преподаването на спорта си.

„ Преподавам няколко типа спорт – джудо, гимнастика, танци. Нашият състезателен клуб е учреден през 2005 година от майка ми и татко ми. Всички сме треньори. Аз преподавам джудо и гимнастика, майка ми също, а татко ми и брат ми преподават джудо и плуване. Така сме се разпределили ”, споделя Лилиян, чиято спортна кариера завършва през 2008 година, само че оттогава се раздава за деца, младежи и зрели трениращи.

„ Още от началото, когато влязох в залата за първи път, като дребна, видях по какъв начин преподават майка ми и татко ми и разбрах, че това желая да върша ”, съобщи Станева.
 
Тя и спортното ѝ семейство упражняват 300 деца в разнообразни типове спорт, като най-малките са на 3 години, а най-големите са на по 16-18 години. Имат и групи възрастни. От всяко съревнование се връщат с медали.

Лилиян споделя, че кординационните тренировки я зареждат най-вече. С най-малките натъртва повече на игрите, а младежите са задоволително съществени, с цел да упражняват по-самостоятелно.

„ Имаме 30 деца на възраст от 3-6 години. Ходят на надпревари още откогато са влезнали в залата, като за най-малките надпреварите са по-лек вид. Имаме професионални спортисти, които вървят на републикански, интернационалните надпревари. Нямам визия какъв брой са първенците, тъй като всяка година на надпреварите по джудо се връщаме най-малко с 5-6 медала. Има деца, които упражняват, гимнастика, джудо, плуване по едно и също време. Гордея се с тях, тъй като се развиват всестранно и това доста ще им помогне в живота. Гимнастиката оказва помощ при джудото, акцентираме доста на еластичност, тъй като в джудото без еластичност няма по какъв начин да работиш долу в сутерен, само че най-важно за джудото е гъвкавият разум. Сила, устойчивост, експедитивност, еластичност, разум всичко върви паралелно “, сподели тя.

Родители също демонстрират интерес и се включват в тренировките, а травмите се заобикалят с вярна подготовка.

„ Много родители, които водят децата си остават и на кординационните тренировки и питат дали има нещо за тях “, съобщи треньорът.

„ По време на подготовка са се случвали малко травми. Джудото е военен спорт и се случват. Човек, когато е деликатен и има вярно подготовка, треньорът му е до него, травмите понижават ”, показа още Лилиян.

В Общо събрание на колегиите " Олимпия-2005 " девойките упражняват смесено с момчетата, като това е в техен плюс, тъй като по този начин покачват качествата си. Често се случва девойки да завоюват в спаринга против момчета, което демонстрира, че в джудото няма място за стандарти.

„ Преобладаващата група трениращи тази година са девойките, ще създадем женски тим. Има възобновление на интереса към бойните спортове от страна на нежния пол. Момчетата и девойките упражняват дружно. Това не е в ущърб на девойките, а в помощ, тъй като мъжете са физически по-силни, силата на девойките нараства, като не са редки случаите, когато сполучливо съумяват да завоюват спаринг против момче “, показа тя.

Лилиян е безапелационна, че бойните спортове развиват всичко всестранно – развиват мозъка, ползват самодисциплина, построяват темперамент.

Спортната зала на Общо събрание на колегиите " Олимпия-2005 ", където упражняват децата се намира на последния етаж на поликлиника, което основава известни компликации изключително през първата година на пандемията.

„ Дружеството на поликлиниката е добре настроено към нас, само че те нямат запас да ни оказват помощ или да ни смъкнат от наема. Нямат средства да оказват помощ. Сградата има стеснен предел на работното време, като се наложи ние да вземем ключ и да платим средства на поликлиниката, с цел да можем да оставаме до по-късно, тъй като няма по какъв начин всички деца да упражняват заран, тъй като има деца, които са втора промяна на учебно заведение. Вдигнаха ни енергийните разходи. Финансите не стигат, само че пък ние работим, с цел да са щастливи и здрави децата ”, сподели Лилиян Станева.

Големите спортисти потеглят от дребните спортни клубове и страната би трябвало да оказва помощ.

„ Скоро направихме ремонт. Сградата от тавана течеше и се разпадаше всичко. Вложихме персонални средства, тъй като ремонт на такава огромна повърхност е доста безценен. Родителите купуват оборудването, ние – също. Нямаме спонсори. Всички уреди си купуваме сами. Малките спортни клубове би трябвало да бъдат подпомагани от страната, тъй като оттова потеглят огромните спортисти. Тръгват на локално равнище и стигат до националните тимове. Ние съумяваме да се класираме на призовите места, борейки се с огромни спортни клубове и учебни заведения. Спортът е подценен от страната, само че от страна на младежта и родителите има напредък към спорта ”, съобщи Станева.

Тя си слага за цел да промени към още по-добре изискванията в залата в 29-та поликлиника в кв. „ Гоце Делчев ”.

„ Плановете ни са да продължим да работим с всички тези деца. В този регион ние сме единственият клуб, който работи с толкоз дребни деца. Стремим се да променим базата още повече. Нови постелки за залата ни трябват. Много спортове упражняваме върху тях и те се амортизират. Това е най-големият разход в зала за бойни изкуства. 100 евро на квадратен метър коства една постеля за джудо “, показа още Станева.



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР