Годишно консумираните във Великобритания сандвичи водят до отделянето на същото

...
Годишно консумираните във Великобритания сандвичи водят до отделянето на същото
Коментари Харесай

Британските сандвичи замърсяват въздуха колкото 8,6 млн. коли

Годишно употребяваните във Англия сандвичи водят до отделянето на същото количество въглероден диоксид, колкото изхвърлят осем милиона коли, сочи проучване.

Всяка година във Англия се употребяват близо 11,5 милиарда сандвичи, половината от които са домашно приготвени, а другата половина се купуват, сочат от Британската асоциация за сандвичи (BSA). Това годишно ползване " генерира приблизително 9,5 милиона тона CO2 еквивалент, което е равно на годишното потребление на 8,6 милиона автомобила ", сподели Адиса Азапагич, професор в университета в Манчестър, която показа изследването.

Изследователите проучили въглеродния отпечатък от 40 разнообразни пълнежа.

Беше открито, че всеобщите сандвичи, съдържащи свинско месо (бекон, шунка или наденица), са с максимален принос, следвани от сандвичите, съдържащи сирене или скариди.

Открито било, че най-зареденият с въглерод заряд е закупената от магазина " закуска за през целия ден ", състояща се от яйца, бекон и салами.

При това произвеждане се генерират 1,441 грама въглероден диоксид, еквивалентни на излъчванията СО2, създадени при пътешестване с кола на 19 километра.

“Най-чистият “ артикул е домашна шунка и сирене, като производството, съхранението, пакетирането и превозването на сандвичи, продавани в магазина, регистрират тяхното нараснало екологично влияние.

Изследователите пресмятат, че въглеродният отпечатък на сандвичите може да бъде понижен на половина посредством смяна на предписания и опаковки, преработване на отпадъците и удължение на техния период на валидност.

" Трябва да променим етикетирането на храната, с цел да увеличим периода на приложимост, защото те нормално са много консервативни ", сподели Азапагич.

" Като се има поради, че сандвичите са съществена част от английската храна, както и забележителният им пазарен дял в хранителния бранш, е значимо да се разбере приносът на този бранш за излъчванията на парникови газове ", добави тя. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР