Глобалният прираст на населението почти ще се спре до края

...
Глобалният прираст на населението почти ще се спре до края
Коментари Харесай

Изненадваща прогноза: населението на Земята няма да расте към края на века

Глобалният приръст на популацията съвсем ще се спре до края на века, демонстрира нов разбор на изследователския център Пю (Pew).

В момента популацията на света е над 7,7 милиарда души и от 1950 година насам се усилва сред 1% и 2% всяка година, съгласно изследвания на центъра Pew.

До 2100 година специалистите от изследователския център плануват популацията да доближи към 10,9 милиарда души и да нараства с по-малко от 0,1% годишно, се споделя в ново проучване на Центъра.

Това се дължи най-много на намаляващия брой на децата, родени в международен мащаб, се споделя в разбора, въз основа на данни от отчета на Обединените народи „ Перспективи за международното население за 2019 година “

Докладът на Организация на обединените нации открива, че световните нива на раждаемост ще бъдат по-ниски от „ коефициента на плодовитост на заменяне “ или броя на ражданията на една жена, които ще запазят популацията в същия размер, като заместват хората, които умират.

Сегашният коефициент на плодовитост на заменяне е 2.1 раждания на жена, което е по-малко от настоящия световен коефициент на раждаемост от 2.5 раждания на жена. До 2100 година се чака световният коефициент на плодовитост на заменяне да спадне до 1,9 раждания на жена.

Нещо повече, отчетът на Организация на обединените нации открива, че междинната световна възраст, до която живеят хората, ще се усили до 2100 година Между 2020 и 2100 година хората на 80 и повече години ще се усилят от сегашните 146 милиона на 881 милиона. В Латинска Америка и Карибите ще живеят най-старите хора в света до 2100 година, предвиждат от Изследователския център Pew.

Само в Африка се чака да има мощен приръст на популацията до края на века, увеличавайки се от 1,3 милиарда души през 2020 година до 4,3 милиарда души през 2100 година

Междувременно популацията на Европа се чака да доближи връх през 2021 година, а по-късно до края на века популацията в Европа и Латинска Америка ще понижава.

Населението на Азия ще се усилва до 2055 година, по-късно и там ще понижава. Прогнозите са популацията на Северна Америка да продължи да нараства, само че най-много заради миграцията в региона, съгласно отчета на Организация на обединените нации.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР