Глобалният лидер в производството на чипове с изкуствен интелект MediaTek

...
Глобалният лидер в производството на чипове с изкуствен интелект MediaTek
Коментари Харесай

Нарастваща конкуренция между компаниите за чипове с AI: акциите на водещ производител поскъпват с 40%

Глобалният водач в производството на чипове с изкуствен интелект MediaTek регистрира растеж на акциите с цели 40% единствено за 4 месеца, оповестява Bloomberg. Причината: възходящото търсене на смарт телефони и обещаващият нов чип с AI, което усъвършенства вероятностите на компанията. Конкуренцията сред производителите на този нов тип полупроводници става все по-голяма, което е явен знак, че технологията занапред ще се развива, разясняват специалисти.

Акциите на тайванската софтуерна компания са поскъпнали с съвсем 40% от края на юни, надминавайки 2% растеж на показателя на Филаделфийската фондова борса за полупроводници и 7% растеж в цената на акциите на основания в Съединени американски щати съперник Qualcomm. Поскъпването се дължи значително и на огромния интерес към мобилните устройства, които употребяват чиповете на компанията, изключително в Китай.
 Снимка 632905
Източник:

Компаниите за полупроводници се възползват от потреблението на изкуствен интелект, с цел да завладеят по-голям дял от бизнеса със смарт телефони. Инвеститорите считат, че чипът Dimensity 9300 на тайванската компания ще промени разпоредбите на играта и ще ѝйпомогне да изпревари Qualcomm - актуалният водач на пазара на мобилни устройства от висок клас.
 Продажбите на смарт телефони в света се покачиха за пръв път от 2 години - кои марки са водачи
Продажбите на смарт телефони в света се покачиха за пръв път от 2 години - кои марки са водачи

Челната петица по пазарен дял в света включва три китайски марки

Акциите на MediaTek се радват на все по-голям интерес. От края на юли анализаторите са повишили прогнозите за облагата на акция на компанията с 13%, до момента в който ползата към отваряне на къси позиции в компанията е понижен от пика през юни. Те също по този начин покачиха целевата цена с 27% по отношение на дъното през юли.

Чипът Dimensity 9300

Този чип е предопределен за по-сложни работни натоварвания на нови генеративни приложения за изкуствен интелект и игри и е пуснат на пазара след няколко по-ранни плана, които не съумяха да развълнуват вложителите. Китайският смарт телефон Vivo X100, който беше пуснат на пазара този месец, е първият модел, който употребява чипа, а след него ще последва серията OPPO Find X7.

Акциите се търгуват на цена, равна на 17 пъти прогнозната облага, което е почти в сходство с петгодишната междинна стойност. С пазарна капитализация от над $47 милиарда MediaTek се подрежда на второ място по величина измежду листваните на борсата компании на острова, след Taiwan Semiconductor Manufacturing.

По данни на Bloomberg продажбите на компанията се чака да набъбнат с 14% през това тримесечие по отношение на предходната година, като по този метод ще пресечен четири следващи тримесечия на спад на годишна база.

Поскъпването на акциите на MediaTek отразява и възобновяване на китайската промишленост за смарт телефони, която записва двуцифрен растеж през октомври. По данни на Counterpoint Research продажбите на телефони на най-големия мобилен пазар в света са се нараснали с 11% през първите четири седмици на предишния месец в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Пазарната стойност на Apple за малко надвиши 3 трилиона $, до момента в който софтуерните акции продължиха ралито си при започване на предходната седмица. Най-ценната компания в света е единствената обществено листвана компания, която е постигнала този стадий.

На този декор Microsoft се приближава до недостижимото равнище, като през тази година е повишен с към 57% до пазарна стойност от $2,8 трилиона при последното затваряне на пазара. 
 На фона на напрежението с Китай, европейски компании влагат в произвеждане на чипове във Виетнам
На фона на напрежението с Китай, европейски компании влагат в произвеждане на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил утвърждение да направи първична инвестиция от 5 милиона $ за наемане на фабрика
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР