Управителят на БНБ: Влизането ни в еврозоната трябва да стане

...
Управителят на БНБ: Влизането ни в еврозоната трябва да стане
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Влизането ни в еврозоната трябва да стане възможно най-скоро


Управителят на Българска народна банка: Влизането ни в еврозоната би трябвало да стане допустимо най-скоро. Нуждаем се от мощна политическа позиция за въвеждането на единната валута, сподели Димитър Радев.
България допустимо най-скоро би трябвало
да се причисли към еврозоната, безапелационен беше шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на откриването на интернационалната конференция „ Еврозоната в България – по кое време? “, проведена от Асоциация на банките в България, Българска CFA асоциация и Асоциацията на почетните консули в България.
В нея вземат участие още служебният министър председател
Димитър Главчев, служебните министри на стопанската система и на финансите Петко Николов и Людмила Петкова, някогашни министър председатели на Малта и Румъния Джоузеф Мускат и Адриан Ньстасе, както и други публични лица.

 Димитър Радев

Радев описа, че България има дългогодишна история в процеса на интеграцията ни към еврозоната, и че към този момент значително
сме механически подготвени за приемането на еврото.
Подготовката на комерсиалните банки се развива по проект. Има обаче редица системи, които би трябвало да се приспособяват за работа в изискванията на еврозоната. Има и още работа, обвързвана с небанковия финансов бранш, несъстоятелността
и ограниченията против избирането на пари.
Изпълняваме със забележителен позитивен марж критериите за приемането ни, като се изключи инфлационния. В инстуционален проект ние до огромна част към този момент сме в еврозоната, сподели Радев.

Българският лев е част от европейския валутен механизъм – основно изискване за приемането ни, сподели още той.
Финализирали сме и процеса по правна
конвергенция с приемането на законовите промени в Закона за Българска народна банка.

Монетният ни двор е изцяло подготвен, като прекосяваме към тестово отрязване на 8 млл. евро монети, сподели още Радев за готовността ни за приемането на еврото.
Нуждаем се от мощна политическа позиция, уточни още Радев.
Той посочи, че би трябвало да възстановим политическите си контакти на най-високо ниво, които по тази тематика през последните години били протоколни.

Друго изискване е връщането на пътя на фискалната консолидация, приемането на закона за въвеждането на еврото, както и ускорение на работата по техническата подготовка от страна на държавното управление, защото Българска народна банка
ще бъде подготвена преди края на актуалната година.
Шансовете ни остават мощни и реалистични да се присъединим към еврозоната през 2025 година, сподели още шефът на Българска народна банка.

По време на 4-часовия конгрес ще бъдат разисквани политическите, стратегическите, икономическите и финансови аспекти на бъдещото ни приемане в еврозоната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР