Глиф за деня 7 елен върху фрагменти от стенопис от

...
Глиф за деня 7 елен върху фрагменти от стенопис от
Коментари Харесай

Глиф за деня 7 елен“ датира календара на маите

Глиф за деня " 7 елен " върху фрагменти от стенна живопис от трети век преди новата епоха, открит в руините на пирамида в Гватемала, е доказателство за най-ранното известно до момента потребление на календара на маите, едно от най-забележителните достижения на тази антична просвета, заяви Ройтерс.

Фрагментите са открити в археологическия обект Сан Бартоло в джунглите в северната част на Гватемала. Комплексът се прочу с откритата при разкопки през 2001 година погребална камера със комплицирани цветни фрески от 100 година пр.н.е., изобразяващи церемониални и митологични подиуми на маите, оповестиха откривателите.

Фрагментите с глифа са открити в руините на вътрешността на пирамидата Лас Пинтурас, където са и непокътнатите фрески. Маите са издигали постоянно храмове със скромни размери, върху които по-късно изграждали по-големи. Тази пирамида е достигнала височина от към 30 метра.

Глифът върху фрагментите стенна живопис е един от 260-те именувани дни от календара на маите и се състои от знака за цифрата седем върху глава на елен.

Проф. Дейвид Стюърт от университета на Тексас, който е началник на проучването, оповестено в профилираното издание " Сайънс адвансис ", разказва фрагментите като " два дребни къса бял гипс, които се побират в ръка, които в миналото са били част от стена ". " Стената е разрушена умишлено от античните маи, когато са надстроявали церемониалното пространство, развило се до пирамида. Двата къса си пасват и са изографисани калиграфски в черно с начало - датата " 7 елен ". Останалото мъчно се разчита ", отбелязва той.

Досега най-ранното несъмнено датиране на календара на маите е от първи век пр.н.е. Календарът е обреден цикъл от 260 дни, съобразени с следените тогава придвижвания на Слънцето, Луната и планетите.

Близо 7000 фрагмента, част от които са дребни като човешки нокът, са открити в Сан Бартоло. Преподавателят по антропология и съавтор на проучването проф. Хедър Хърст от колежа Скидмор в Ню Йорк ги съпоставя с " великански пъзел ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР