Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а

...
Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а
Коментари Харесай

Роденият вкъщи Буда вече има ЕГН и се казва Атанас

" Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а то да пораства към нея. "

Думите са на 43-годишната Галя Танева, която роди у дома в пловдивското село Иван Вазово на хипотетичната дата 1 ноември 2019 година, кръсти сина си Буда и години наред отхвърляше да го записва и имунизира.

Така на 25 април м.г. обществените лишиха детето и го настаниха в приемно семейство в Калофер, а майката - изпратена в психодиспансер на лекуване.

Протести в поддръжка на Галя имаше както в двора на здравното заведение, до момента в който беше наложително там, по този начин и в съдилищата в Пловдив, където течаха делата за отнемането на Буда.

През това време дребният се снабди с ЕГН и име Атанас Галев Танев.



" Наско към този момент е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана заради моята нелепост да не го записвам и имунизирам. Но в този момент нещата са наред. Живеем у другар покрай Пловдив и се грижим за Наско ", описа Галя.

" Тя е приключила Художествената академия, умна е, само че има малко по-различни схващания за живота. Не приема някои административни механизми на страната ", изясни юристът Васил Попов.

Той застава зад нея и двамата повеждат правосъдна борба. Така на 14 септември м.г. Карловският областен съд се произнася детето да бъде обещано на биологичната му майка, а осъществяването да стане неотложно.

Делото е гледано там, защото Атанас е бил в Калофер и подсъдността се пада в този регион. Мотивът на магистратите е, че няма никакъв риск от страна на майката за детето й. Направена е била експертиза за оценка на родителския потенциал на Галя, която открила, че тя е в положение и може да се грижи за 4-годишния си наследник.  

" Никога не е имало данни за директен риск, без значение че го е родила у дома. Лекар, който я е прегледал, е открил, че раждането е минало обикновено ", споделя юристът. 

Галя обаче има и едно по-ранно раждане у дома през 2016 година, само че с съдбовен край за плода. Тогава татко на бебето е бил Боян Граховски, който след този случай си потегля.

" След този случай стопирах да поддържам връзка с нея ", изясни пред " 24 часа " Граховски. Той беше един от хората, които през лятото защитаваха Танева, въпреки да твърди, че настоящето дете не е от него. Самата майка не отваря дума от кого е заченала Буда/Атанас. 

" Имало е досъдебно произвеждане за първото раждане, само че е прекъснато заради липса на данни за закононарушение. Просто жената си има нейните особености, които са малко по-ярки, само че това не я прави лош родител, а би трябвало да бъде следена и подпомагана ", изясни юристът ѝ.

Oт 3 месеца Галя и дребният Атанас са прибрани в село, покрай Пловдив, в дома на Александър Илиев. Къщата е прилична, добре обзаведена, а мъжът, който се показва като някогашен банкер, поставя грижи и за двамата.

" По стичане на събитията Галя и дребният са при мен. Той ми приказва на малко име, само че на процедура съм взел функционалностите на татко. Галя след лекуването в Центъра за психическо здраве е в посттравматично положение ", изяснява Александър.

Той твърди, че от края на април дамата не е работоспособна. По думите му единствените средства, които е получила от обществените, били към 2000 лв. - еднократна помощ към 1500 и 500 лева за отопление.

Той купил дърва за 1400 лв. и печка за 600 лв.. Казва, че изрично не можел да работи и той, тъй като Галя трябвало да е под контрол. Било нужно време, с цел да свикне с новата атмосфера и да се отърси от претърпяното. 

Доста компликации изпитали, до момента в който намерят фамилен доктор за дребния Атанас. Според Александър Илиев. 10 джипита отказали да го одобряват, откакто разбрали, че детето няма нито една имунизация. Но се намерил възрастен педиатър, който се съгласил и записал Наско на самостоятелен проект за имунизиране. Без тези имунизации той не може да тръгне на детска градина. А това е значимо, с цел да може Галя да стартира някаква работа. По обучение тя е живописен дизайнер.

Александър споделя с мъка, че доста от хората, които са я подкрепяли през лятото, са се отдръпнали. От време на време някой пращал алегорични средства по 50-100 лв..

Според юрист Васил Попов значимото е, че майката и детето са дружно. Той счита, че цялата обстановка към Галя е вследствие на насъбрани неточности от страна на административните органи, обществените чиновници и на бездействието на самата майка.

" Да, тя в действителност не е желала първоначално да го записва, само че всеки носи своите особености ", разяснява Попов.

По думите му цялата врява към този случай пристигнала от обстоятелството, че Танева гледала доста кучета в наследствения си парцел в Иван Вазово, където родила Буда/Атанас.

Местните създали подписка против нея, подали тъжба в прокуратурата и по този начин се стигнало до лишаване на детето й.

Бащата на момченцето не се е появявал. Все отново юристът признава, че има данни майката да страда от шизофрения в по-лека форма, само че имало лекарства за това.



" Сега се усещаме добре. Наскоро Наско имаше хрема, само че към този момент се оправи ", споделя майката от вкъщи на своя прочут.

  

  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР