Германската стартъп компания, разработваща изцяло електрическо въздушно такси - Lilium

...
Германската стартъп компания, разработваща изцяло електрическо въздушно такси - Lilium
Коментари Харесай

Германски стартъп с първи успешен тест на петместно въздушно такси

Германската стартъп компания, разработваща напълно електрическо въздушно такси - Lilium – разгласи сполучливото привършване на първия си тест на своя петместен първообраз. Това е следващият случай, в който компания от зараждащата се промишленост за летящи електрически транспортни средства, чиято цел е в границите на 10 години този вид превоз да придобие повсеместност, рапортува за сполучливи тестови полети.

Във видеоклип, оповестен от основаната в Мюнхен компания, излиза наяве, че безпилотният аероплан на Lilium излетява отвесно като хеликоптер, прелита несъмнено разстояние и каца. Въпреки че изминатото разстояние не е впечатляващо, това е огромна стъпка за компанията, която се надява да показа публично изцяло работеща таксиметрова услуга в голям брой градове до 2025 година.



Lilium Jet несъмнено се отличава със своя дизайн от останалите прототипи, които се появиха до този миг. Той разполага с яйцевидна кабина, ситуирана на шаси с двойка успоредни крила, снабдени с общо 36 електрически самолетни мотора, които се накланят нагоре за отвесно политане, а по-късно се местят напред за водоравен полет. Когато бъде приключен, Lilium Jet ще има обсег от 300 километра и оптималната скорост от 300 км/ч.

Тези параметри и сполучливите проби слагат немската стартъп компания доста пред нейните съперници. Ремо Гербер, основен търговски шеф на Lilium, разяснява, че това се дължи на дизайна на Jet, който изисква по-малко от 10% от оптималните 2000 конски сили на машината по време на круизен полет. Пред изданието The Verge той е безапелационен, че тестовият полет е минало тъкмо по този начин, както е бил авансово плануван.

Първият тестов полет на компанията беше извършен още през 2017 година Тогава беше тестван напълно електрически първообраз на двуместно въздушно такси с отвесно политане и кацане. Но до момента в който прототипът в последна сметка съумя да показва сполучливо прекосяване от отвесен към водоравен полет, Lilium jet не съумя да го направи.

Съотношението мощност-тегло е от голямо значение за електрическите въздушни транспортни средства. Това е и една от конфликтните точки при създаването на сходни технологии. Количеството сила, което може да акумулира дадена система, е жизненоважно за развиването на това софтуерно направление. Съвременните акумулатори обаче нямат опция да съберат задоволително, с цел да подсигуряват сигурност. За съпоставяне, самолетното гориво дава към 43 пъти повече сила от електрическа батерия при идентичен размер на резервоара.

Гербер не разкрива изключително доста детайлности за плана, само че споделя, че при завършването на Lilium Jet той ще може да транспортира пет пасажера и водач, плюс багаж. " Съотношението на потребния ни товар е най-хубавото в промишлеността и точно това ще направи разликата сред нас и нашите конкуренти”, счита той.

За разлика от някои от своите съперници, Lilium възнамерява да резервира въъзможността машината да бъде ръководена от човек, защото това ще разреши по-лесен развой на узаконяване. Дори сега компанията работи върху узаконяването на 5-местното си въздушно такси от Европейската организация за авиационна сигурност, като по-късно ще изиска това и от Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати. Гербер разкри и концепциите си за бизнес модел, който включва изполването на мобилно приложение по сходство на Uber.

Lilium не е единствената компания с планове за летящи таксита. В международен мащаб има над 100 разнообразни стратегии за електрически самолети, в това число Joby Aviation и Kitty Hawk, чиито модели залагат на електрически ротори, вместо на реактивни. В промишлеността към този момент навлязаха и имена като Airbus, Boeing и Bell, които си партнират с Uber,

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР