Великобритания си е поставила за цел да направи голяма крачка

...
Великобритания си е поставила за цел да направи голяма крачка
Коментари Харесай

Великобритания налива милиони в изледване на възможността на AI да диагностицира рак

Великобритания си е сложила за цел да направи огромна крачка в проучването на опциите на изкуствения разсъдък да открива рак в ранен етап. Според изданието The Guardian министър-председателят Тереза Май ще отдели " милиони паунда " за финансиране на научни проучвания, свързани с метода, по който изкуственият разсъдък (AI) може да помогне за ранното диагностициране на рак и разнообразни хронични болести. Според Мей технологията би могла да понижи " смъртните случаи, които могат да бъдат избегнати ", като се чака до 2033 година с помощта на нея да бъдат спасявани по 2200 живота годишно. До 2035 година пък се чака човешкият живот в изцяло крепко положение да се усили с до пет години. Тук обаче се появява един противоречив миг.



За да може изкуственият разсъдък да диагностицира другите прояви на рак и хронични болести, Националната здравна работа (NHS) на Англия ще би трябвало да подава генетична и здравна информация към софтуерните компании, които единствена са “на ти” с обработката и разбора на големите масиви от данни, нужни за това. С други думи, съществува опция тези компании да печелят непосредствено от обработката на чувствителни персонални данни, до които нормално имат достъп само държавни органи. Във връзка с това се чака да бъде основан Съвет за нравственос при работата с данни, само че тази самодейност едва ли ще компенсира изцяло опасенията, че сходна сериозна информация би могла да бъде употребена за злоупотреби или да попадне в неправилни ръци, от което да настъпят трайни вреди за пациентите.

Самото финансиране на плана също може елементарно да провокира смесени реакции. Въпреки че то може да докара до избавяне на човешки животи в бъдеще и икономисване на средства, критиците на решението към този момент настояват, че тези пари се отделят, до момента в който NHS не получава задоволително финансиране за към този момент съществуващите си интервенции и планове. Защо да се харчат огромни суми за несигурна технология, когато има лечебни заведения, които биха могли да употребяват тези средства и сега? Отговорът е в това, че раннoто диагностициране на рака благодарение на изкуствен интелект може да се окаже необикновено скъпо, в случай че планът бъде сполучлив. В същия миг не всеки е подготвен да одобри толкоз огромно " в случай че ", когато става дума за здравето на пациентите. И въпреки всичко, рядко сме очевидци на предпочитание на което и да било държавно управление да се ангажира с лекарство, основано на изкуствен интелект, по подобен обществен метод. Току виж и други страни вземат образец от Англия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР