Бъдещето на изкуствения интелект и войната звучи замайващо високотехнологично, но

...
Бъдещето на изкуствения интелект и войната звучи замайващо високотехнологично, но
Коментари Харесай

Специалисти на свободна практика помагат на Google и Пентагона без да знаят

Бъдещето на изкуствения разсъдък и войната звучи замайващо високотехнологично, само че това не постоянно е по този начин. Доста постоянно, най-малко в случай че съдим от случая на един многомилионен стартъп от Сан Франциско и неговите клиенти - Гугъл и американската войска - построяването на най-модерния изкуствен интелект (AI) явно включва и група старомодни човешки същества, затрупани от камари данни, постоянно без никаква визия тъкмо с какво се занимават.

В този ред на мисли, става известно, че Гугъл е наел служащи на свободна процедура от компанията за машинно образование Figure Eight, която оперира по така наречен модел “human-in-the-loop”. Тяхната задача е да подкрепят развиването на спорната самодейност Project Maven – план, в който вземат участие Гугъл и американското министерство на защитата, за създаване на платформа с изкуствен интелект за разбор на фрагментите от дроновете.



Пред онлайн изданието Intercept Уил Плесков, акаунт управител на Figure Eight, е безапелационен, че въпросните служащи са нямали никаква визия, че работят за Гугъл или за американските военни. Като цяло, служащите, които вземат участие в “human-in-the-loop” модела, печелят по-малко от 1 $ на час за „ микро-задачи “ в случаи, в които компютрите нормално се провалят.

Project Maven се появи на бял свят предходната година, когато интернет изданието Gizmodo заяви за партньорството на Гугъл с американското министерство на защитата, което цели построяването на AI за разбор на фрагментите от безпилотни самолети. Тогава Гугъл реши да не възобновява контракта след обществен митинг и разразило се неодобрение измежду чиновниците на компанията, които също се оказа, че не са знаели за плана. Хиляди от тях подписаха петиция с искане Гугъл да приключи самодейността, а десетки даже напуснаха в символ на митинг.

Въпреки че публични лица от Гугъл опазиха присъединяване на компанията в Project Maven и характеризираха плана като нищожен, имейли, оповестени от Gizmodo, демонстрират, че управлението на интернет колоса вижда в работата си с Пентагона голяма опция за напредък и рентабилен бизнес, които обаче биха могли да доведат до основаването на AI система от ново потомство, която е способна да следи и следи цели градове.

Като се има поради, че Гугъл взе сложното решение да се откаже от договарянията с Пентагона за удължение на контракта, което ще им коства евентуални до 250 милиона $ неосъществена облага, под натиска на своите чиновници, съществуването на фрийлансърите в плана за основаване на AI платформа за дронове не са изненада, както не е изненада секретността му.

Служителите на Гугъл, които скочиха против Project Maven, в огромната си част са обичайните и релативно богати служащи, свързани със Силиконовата котловина. Но с изключение на тях, има и доста доста по-бедни и разпръснати из целия свят чиновници на компанията, които работят за нея по свое предпочитание и не разполагат с каквито и да е лостове за въздействие върху политиката ѝ.

„ Участниците в платформата Figure Eight нямат предастава кой ще сопечели от това, което правят те. Обикновено на тях им се дава общо пояснение за какво би трябвало да свършат някоя задача – “Нарисувайте кутии към този артикул, с цел да помогнете на машините да го разпознаят” - само че не им се споделя кой получава данните от дилемите ", изяснява някогашен участник в платформата.

Според Плесков хората, които извършват „ микро-задачи “ за компанията, рядко знаят каква тъкмо стратегия образоват.

„ Human-in-the-loop” е направление, което употребява както човешкия, по този начин и машинния разсъдък, с цел да сътвори модели за машинно образование. При обичайния метод за потреблението му хората са въвлечени в един кръг, в който образоват, настройват и тестват избран алгоритъм”, се споделя маркетинговите материали на Figure Eight

Мередит Уитакър, откривател в AI Now Institute към Нюйоркския университет, разяснява, че историята илюстрира „ главните въпроси “ за бъдещето на изкуствения разсъдък.

Следвайки общественото отношение към присъединяване на компанията в контракти с Пентагона, Гугъл пусна обновен набор от етични правила при създаването на изкуствен интелект, който включва и заричане за отговорност към хората. Попитани по какъв начин тази поръчка се отнася към сегашния случай, от компанията отхвърлят отговор.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР