(Allegory of April: Triumph of Venus ~ ca.1476 by Francesco

...
(Allegory of April: Triumph of Venus ~ ca.1476 by Francesco
Коментари Харесай

ТЕЛЕЦ: Този, който носи Земята на гърба си, трябва и да я обработва ♥ Ваклуш ТОЛЕВ

(Allegory of April: Triumph of Venus ~ ca.1476 by Francesco del Cossa. Detail from a fresco of Palazzo Schifanoia, Ferrara, Italy)

Върху Посланието 

~ Зодия Телец 

Зодия Телец (от 21.04. до 22.05.), както всеки зодиакален знак, има своя еманация, която върху всеки от нас оказва надлежно въздействие. С оглед на това ние постоянно сме търсили по какъв начин при нахлуване в един зодиакален знак да хармонизираме това, което Посланието ни дава – да забележим с кои негови условия той най-добре вибрира, с кои параграфи от Агни йога би трябвало да се работи и с кои стихове от Светото Евангелие.

Зодия Телец или Бик (както известни нации или известни астрологически избрания дават) има собствен застъпнически, предпазен и хранещ го планетен знак – това е Венера. Венера, богинята на любовта, съпроводена и с еманациите на Нептун, който укрепва любовната фикция, ражда максимализма. С това, и защото Бикът е в неподвижните, в твърдите зодиакални знаци, естествено е тогава, че Нептун способства доста за разрастване и разширение на неговото въображение, във връзка с любовта. Любовта като добродетел постоянно е съществувала, въпреки че Венера укрепва повече това, което назоваваме земна обич, подхранва това, което е бодрост за чувство, предвид на човешкия жанр. Но не оная евтина еротичност, която се смесва от време на време със самата добродетел. Логично е едно – че самата добродетел е съществувала преди разделянето и диференцирането на половете, с цел да пристигна потребата от еротичното в любовта, като нужда, защото би трябвало да се развива, да се възпроизвежда човешкият жанр. Това по никакъв начин не значи, че тази обич няма вложена нужда да премине в служение на Учението на Духовната вълна на Любовта.

Тази зодия, както казахме, е ръководена от Венера, която е хубост и обич и за цвете има маргаритката. Но, когато я разделят на декади – в първата десятка тя има за цвете гергината, във втората си десятка (от 1-ви до 10-ти май) – момината сълза. А в Християнската мистериалност, сълзите се смятат, че са сълзите на майката на Иисуса Христа – Света Богородица (такава е най-малко легендата). И има едно цветенце, което се назовава богородичка (аспра) и то може да символизира цветето в тази декада на Телеца. В третата десятка е така наречен тубероза, която символизира в този зодиакален знак недоверчивостта, подозрението, в случай че щете от време на време неспокойствието, само че в това време пък основава фамилното успокоение и фамилната естетика.

Зодиакалният знак Телец, който е земен и е под въздействието на Венера, е и, както казахме, имобилен. Той може да основава или да храни силите повече на разумността, на действителната деловитост, тъй като той не е сатурнов вид, който би трябвало да нарушава, да търси и да сменя. Затова и в някои други митологии ще го намерим символизиран посредством оръжията – тези оръжия, които имат междинната размерност. Не късите каквито са да кажем нож, кама, не каквото е копието, а от междинните оръжия, какъвто е боздуганът. Ето го и в средината сред тези, които могат да нарушават (нормалността или действително мислещия и рационалния човек) и тези (прекалено въобразяващият си и Козирога) – качващи се из върховете, с цел да търсят нови пътища и нови духовни талази. Ето и тук – той не е копие, което може да бъде хвърлено далече; не е стрела, която може да се пусне; не е и кама или нож, която би трябвало от упор да ви удари. Едно разстояние – това е неговата рационална умереност, това е търсеното успокоение – нито да е близо, нито да е надалеч. Виждате какъв брой доста неща крие в себе си. В същото време Телецът има равновесието да обича живота повече в междината, която можем да назовем човек-Природа-Бог. Той е в действителност естествен човек (ако можем по този начин да го наречем).

Не обича доста разправиите, само че е удивително раздразним. Амбициозен е в размерност, само че обича да има главенство. Добре се ориентира, тъй като има известна артистичност, с която може да си извоюва място и по този метод да бъде бранен, защото най-вече под въздействието на Венера любовта и наслаждението му са главно съществуване. Освен това е прекомерно традиционен.

Не му е непозната завистта. В негативните му качества можем да прибавим и до известна степен бохемството (не подчертано), сладникавостта, която е присъща повече на дамите в този зодиакален знак и както загатнах естественото фантазьорство. Защото не може под давлението на Венера да няма и известно минаване границите на действителното мислене, с цел да се обогатява с въображение, с фикция. Телецът не обича да приема препоръки, само че не му е непозната назидателността.

Телецът е отдаден най-вече на богинята на Луната и неговото влияние или нейното влияние, върху родените под този знак, играе огромна роля. Именно Луната основава най-голямото въображение и тя е, бих споделил, молитвеният предел на поетите. Така Телецът е импортиран във всички митологии и даже с съображение ще се каже, че има космически темперамент, щом е бил посвещаван на Луната, а Луната е била витално занятие на индивида доста преди, а и в този момент още има свои нескъсани астрални връзки. От там ще видите и намерите определение за лунатиците, защото астралната им тъкан още не е скъсала връзката с Луната. И по тази причина може да се каже, че има едно олицетворение на космично начало. Разбира се, в Индия го има преди повече от 3000 години. Оставени са храмове, в които Телецът е едно провидение, наречено Нандин, което се смята даже за знак на Шива.

В славяните също го намираме, единствено че като жертвопринос. Като жертвопринос го намираме и в староеврейството към този момент напълно ясно. Но преди този момент ще го забележим като Златен Телец. Моисей се качва на планината, с цел да получи Десетте Божи заповеди, а евреите го чакат и на своето хорище си вършат Златен Телец, и към него играят митологичното си хоро. Когато се връща, ядосан от идолопоклоничеството им, той счупва скрижалите.

Рогата постоянно са били знак на изобилието – оттова е и Златният рог на изобилието, от който е хранен, гледан и отгледан и Дионисий. Ето за какво и тук силата да се вземе е значителното. Ето за какво на царствените корони (особено на египетските фараони) ще намерите рога комплициран – който взема сили и става рог на изобилието. Има рога, които би трябвало да одобряват свръхенергии, с цел да търсят висшите пространства – това са рогата на Козирога; има рога, които ви са потребни, с цел да водите битка, а не за откривателство – това е Овенът; и има рога, чиято просторност е неотправена нагоре, с цел да проявят резистентност, да одобряват сили, които подхранват и дават сили. Това, което в действителност Телецът има.

Телецът се дефинира с една доста забавна формула – разделят го на три съдбовности. Едната е датата на раждането, с която се обуславя така наречен предназначение, другата е мястото на раждането, с която дефинира наклонността му и третата – с оглед общественото състояние на родителите, от които идва. Така че когато се преглежда астрологически един аспект от този, който е роден в Телеца, би трябвало да се каже и датата, и мястото, и общественото състояние на родителите. Ето три фактора, които можем да назовем: предназначение, наклонност и късмет. Три детайла, от които би трябвало да определим (във вероятните граници на далновидността), заради планетното разположение, битието на даден човек. И по този начин се вършат хороскопи. Разбира се, там би трябвало да се сложат и таблиците на възмездието.

Бикът, тъй като е с детайл Земя, е обвързван със земеделието. И тъкмо тази берекет при него би трябвало да се знае – че той би трябвало да премине през Слънцето. Като съзвездие би трябвало да даде израз на работа на равнищата. Този, който носи Земята на гърба си, би трябвало и да я обработва. И по тази причина неговият израз и неговият белег върху тялото са шията и ушите – степени. Не можете без ярем. И в битието си роденият човек под този знак, ще не ще, би трябвало да ползва огромно усърдие, т. е. това, което Бикът би трябвало да постави на своята шия, с цел да влачи колата на развиването си. Шията е неговото място и гърлото. Това е за международния човек. И ушите, поради степента на послушанието.

Така че той като съзвездие към този момент, на небето, се илюстрира с един от синовете на Яковото потомство – Исахар или с Исахаровото племе, Исахаровото коляно, които са били работливи и служещи на другите. Така Телецът е в една директна работа на другите. И по тази причина точно в превод Исахар е мощно магаре, върху което лежат два товара. Значи той ще носи товара на Земята и товара на упоритостта, с която би трябвало да се отвори наклонност, ползвайки шанса и датата на предопределението. Това е, което го прави и колкото доста бабанка (естествено очевидно несъмнено – това не може да бъде оспорено), толкова доста и упорит.

И всяка зодия си има драгоценен камък, който би трябвало да се знае, а също и по кое време и по какъв начин да се носи. Така че и Телецът си има своя – ахата. Той, споделят, му носи удача, пази го от злощастие. Разбира се, може да си избере от елементарните камъни, да вземем за пример бял корал или някои опали. Ведно с това Телецът има и известни талисмани нужди, каквито всеки зодиакален знак крие. За него, това е сапфирът, който е и талисманът на влюбените. А Телецът не може без това, тъй като е под въздействието на Венера (Venus). Венера дава и лирика, отработва и елегантен усет. Ето за какво някой ведно с хомота, който ще носи, ще би трябвало под въздействието на Венера в този точно зодиакален знак да пристигна, с цел да разсъни или да разгърне, или да пожъне (ако е сял) поетично въображение, елегантен усет, сензитивност към артистичност… 

Така би трябвало да се схващат тези неща, с цел да вземем техния добър аспект. За Телеца не се изключва и талантливост. Един Фройд е Телец, един Леонардо да Винчи е Телец. А какво е имал да учи Леонардо да Винчи… Неговата Мадона също крие секрети – Мона Лиза е един скришен приказ. И какво разкриват в този момент компютрите, че това е неговият облик вътре. Така че не е лишен роденият в Телец от гениалности, не е лишен от ентусиазъм, както и в негативния знак, не е лишен от умопобъркване. Антитези има и те са нужни за баланс. Нежността, изящността, която дава Венера, не лишава индивида от немарливост, която също доста постоянно се забелязва; не лишава индивида от разхайтеност, тъй като обича сладникавостта, венериния вид.

Пътят му е трудолюбието, устремено в търсене на високо мислене. И тук към този момент би трябвало да кажем за какво Телецът, комплициран на окомера на Посланието, го свързваме с третата точка: „ Отворен е новият храм – там има: олтар, престол и жезъл; чакаме Вашата жертвена смелост! “

Значи не е Телецът, който отваря. Но той е, който може – с трудолюбието си, със събуденото си подстрекателство, със своята резистентност, на която се крепи цялата Земя, и с това, че е земен и имобилен, т.е. корав (това е неговото естество) – в отворения храм да откри това, което е посочено. А точно: олтар – който той може да отбрани със своята мощ, може да му се придвижи в жертва за каквато, несъмнено, е бил обречен; престол – може да отбрани трона на Богинята на Луната (като знак на духовна бодрост и взимане посредством неговите рога на духовни сили е комплициран в тиарата на египетските фараони); скиптър – може с него да отработи оная равнища, за която е бил предопределен и да сътвори това, което в края на краищата най-вече те (Телците) крепят, и на което най-вече се дължи религията – традиционността. Защото шаблонност е негово качество.

Така можем да кажем по какъв начин ще хармонизира нашето държание в един резонанс с този зодиакален знак. Родени или неродени в тази зодия в продължение на един месец тя ни съпровожда. И всеки прави своето в олтара, на трона и с жезъла. Енергиите в този месец, точно сили на усърдие, подстрекателство на резистентност, артистичност, възприятие за изящност, въображение, ни дават съображение да създадем от трона си повече от елементарното и от храма си – светилище. Така ние можем да хармонизираме това, което ще назовем, чаканата от нас жертвена смелост. А тази жертвена смелост е да се работи над равнищата на Мъдростта, за която сме обречени, колкото и да не щем даже. Защото дадена е концепцията за един нов храм, поставени са знаците, с които Мъдростта се дефинира за ново съществуване и служение. Тогава нужна е жертвата, нужна е устойчивостта, нужна е и ръката на нашата смелост. Така се свързваме със зодиакалния знак Телец, с Посланието на Логоса в Неговото Искане.

…И отново в реализирането на Посланието и на зодиакалния знак на Телеца е посочена третата точка от настояването за персоналното ни деяние. А тя гласи:

„ Поискай, Господи, смирение, което ме освобождава от самомнителност! “

Когато любовта влиза в нас и защото тя ведно с другите добродетели сътрудничи за нашето съвършенство – било като предназначение, което е обещано за тези, които са родени в тази дата, било като място на раждането като наклонност (тъй като всички сме родени тук, с цел да създадем светилище и храм), било като обществено предопределение или шанса, който ни е даден за надлежно време (не от това единствено да изходим от родителите, само че и от това, което ни е дадено) – може и би трябвало да разсъни в нас едно искане да бъдем послушни, с цел да намерим ключа да се освободим от самомнителност. Защото никоя обич не е единствено за някого – тя е за всички.

И ние не бихме били положителни послушници, в случай че я запазим единствено за себе си. И затуй настояването е да ни освободи от самомнителност. А когато сме свободни от самомнителност, тогава можем да свършим това, което тя дава на света, а точно да създадем света оптимално възвишен. А знаете какво споделих – че Пътят Голготски е приключил и че в този момент сме в Път възвишен. В подобен случай зодиакалната значка на Телеца с неговата планета може да ни послужи да създадем, да вървим пътя си свободни от самомнителност – Път на божествено служение!

И най-смиреното слово е толкова значимо, колкото е великото, когато е смирено! Няма по-голямо достолепие от пробудената психика!

* Със съкращения от „ Върху Посланието. Зодия Телец “, Ваклуш Толев, сп. „ Нур “ 3/1993 г. 
* Allegory of April: Triumph of Venus ~ ca.1476 by Francesco del Cossa. Detail from a fresco of Palazzo Schifanoia, Ferrara, Italy; commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР