Преди шест години Apple добави Siri в iOS и за

...
Преди шест години Apple добави Siri в iOS и за
Коментари Харесай

Поглед към бъдещето – виртуален помощник за офиса

Преди шест години Apple добави Siri в iOS и за доста консуматори (чиито езици се поддържат от системата) гласът е сполучлив метод за интеракция с тяхното устройство. След това на сцената се появиха Гугъл Assistant и Alexa на Amazon, които се употребяват на най-различни устройства, до момента в който Cortana на Microsoft е най-популярният помощник при настолните компютри.

В анлгоезичните страни, гледайки резултата, който оказват тези системи в сфери като смарт телефоните и електрониката за умния дом, човек няма по какъв начин да не се запита дали те скоро няма да стартирана да се употребяват и в професионални сфери.

Въпреки, че българският език не се поддържа от самите умни помощници, качеството с което смарт телефоните с Android разпознават родния ни език сега може да се смята за белег за бъдещия капацитет на тези системи.

 Поглед към бъдещето – виртуален асистент за офиса

Всъщност даже сега всеки може да правят дребни свързани с работата задания, като да вземем за пример да се получава упътвания за това по какъв начин да стигне до някъде, да основава събития в календара си, да дава отговор на известия. Тези функционалности обаче в действителност не са се трансформирали изключително доста от 2011 година насам.

Истинският гласов надзор, който би могъл да е потребен в офиса, съставлява доста повече от упоменатите дреболии. На актуалното работно място всичко се върти към взаимната работа и тези системи би трябвало да са положителни точно в тази тенденция.

Говорейки за интелигентен офис хората постоянно си показват обстановки от Star Trek да вземем за пример, където персонажите приказват с основния компютър. Подобни сюжети едва ли ще станат факт скоро, защото тяхното осъществяване най-малкото не би било на ниска цена. По-вероятният сюжет е умните помощници да не престават да бъдат налични на избрани устройства, като се изключи избрани места на работното място, като да вземем за пример залата за конференции и заседания. По този метод може да бъде обезпечена задоволителна еластичност защото мобилните устройства и персоналните компютри са на процедура на всички места.
Приложения и интерфейси
Основният въпрос в действителност не е къде да бъдат достъпвани гласовите помощници, а по какъв начин те биха могли да се употребяват в работна среда. Отговорът на тези въпроси е в приложно-програмните интерфейси (API), които биха обезпечили нужните връзки с другите работни софтуерни принадлежности.

Да вземем за образец следната задача: “Изпрати на Гергана докладите на сервиза за последния месец, с цел да може тя да добави слайдове 3 и 4 от презентацията за срещата на отдела другата седмица.”

Това звучи като релативно елементарна поръчка. Тя обаче бива разрушена на няколко команди: изпращане на известие до верния човек; намиране на точната информация (и използването ѝ); прибавяне на иснтрукции за опресняването на данните; маркиране на слайдовете, които би трябвало да се обработят и така нататък

В взаимозависимост от употребяваните в дадения офис инстументи осъществяването на всичко това може да значи потребление на няколко разнообразни приложения, които да достъпват местни или облачни запаси. Тези софтуери би трябвало да могат да “си говорят”, даже да не става въпрос за гласови команди.

Повечето гласови интеракции могат да бъдат разрушени по сходен метод на обособени команди, които биха могли да са релативно елементарни или доста комплицирани.

При настройването на HomeKit на Apple да вземем за пример би трябвало да бъдат създавани сюжети, т.е. работни потоци, въвличащи разнообразни устройства. Командата “Излизам навън” да вземем за пример може да значи изключване на осветлението, понижаване на температурата на термостата и заключване на вратата. Една евентуална офисна система сходни сюжети би трябвало да се основават в придвижване.
Един или няколко гласа
Друг значим въпрос е дали една платформа ще е задоволителна или ще би трябвало да се разчита на композиция от Siri, Cortana и Гугъл Assistant?

Тук са налице както провокации, по този начин и благоприятни условия. С изключение на Siri гласовите помощници не са обвързани с избрани устройства и операционни системи. Въпреки че Cortana и Гугъл Assistant са налични за Windows, Android и iOS, техните благоприятни условия и интегрираност варират.

Ако се избере моделът да се поддържат голям брой умни асистенти, то ИТ отделът в дадената компания ще би трябвало освен да дефинира и внедри тактика, само че и да я дефинира и документира за потребителите. Вероятно в последна сметка точно това ще е решаващият фактор дали гласовите помощници ще имат триумф в офис средата. Както при корпоративните приложения сериозна мярка за триумфа ще е потреблението от страна на чиновниците.

Въпреки, че са на пазара от половин десетилетие гласовите помощници към момента са на доста ранен етап от своето развиване. Революцията занапред следва, като процесът евентуално няма да подмине работната среда.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР