Германия не иска несоциализирани и скучаещи кучета. Затова собствениците им

...
Германия не иска несоциализирани и скучаещи кучета. Затова собствениците им
Коментари Харесай

Строги правила: какво трябва да знаят собствениците на кучета в Германия


Германия не желае несоциализирани и скучаещи кучета. Затова притежателите им са длъжни да съблюдават куп правила. Ако кучето ви е над 40 см или 20 кг, би трябвало да се явите и на изпит по доктрина на кучешкото развиване.

В Германия няма да видите бездомни кучета по улиците. Страната обаче има други " кучешки " проблеми -, претъпкани приюти за животни и... несоциализирани и скучаещи домашни любимци.
Редакцията предлага
Време, грижи и... пари

За немските управляващи не предстои на подозрение: и кучетата имат права. Затова от търговците и притежателите на кучета се изисква да се придържат към избрани правила, които от време на време се актуализират. В началото на 2022 година те бяха затегнати.

Едно е ясно и отпреди: който желае да има куче, би трябвало да може да отделя много време за него. Така да вземем за пример в Германия е неразрешено да оставяте домашния любим през целия ден самичък у дома, камо ли да го връзвате на каишка вкъщи. Впрочем, държането на куче на каишка в личния парцел ще бъде неразрешено даже и в селските дворове - единствено че от идната година. От началото на 2022 обаче са неразрешени каишките с железни шипове за разходка на открито, както и всевъзможни мъчителни способи за образование и подготовка - да вземем за пример електрошокови каишки, които се употребяват в България с възпитателни способи.

Освен да съблюдават възбраните, притежателите на кучета би трябвало да се придържат и към избрани отговорности. Който има куче на възраст под пет месеца, би трябвало да се занимава с него най-малко четири часа на ден. Смята се, че първите месеци са изключително значими за общественото развиване на четириногото. Освен това на кучето би трябвало да се дава постоянно опция за игра с други кучета, то би трябвало да бъде социализирано към животни и хора. Важно е да го водите на разнообразни места, с цел да се научи да не лае ненужно, да не се страхува и да не се държи нападателно. Не бива да пускате кучето да се разхожда измежду хората без каишка, изключително в случай че не е чинно. Това се счита за извънредно безконтролно.

Едно обвързване, което се схваща от единствено себе си и важи от първия ден: да събирате изпражненията на кучето си и да ги изхвърляте в кофа за отпадък. За тази цел в доста паркове и по улиците в Германия можете да видите железни кутии с безвъзмездни найлонови торбички. Но такива се продават и във всяка дрогерия или хранителен магазин. 

Кучешки учебни заведения, налози и изпити

За да социализират овреме кучето си, доста германци употребяват услугите на профилирани треньори. В Германия надали има град без кучешки учебни заведения, кучешки детски градини и терапевти. От началото на пандемията те имат още повече работа, тъй като броят на домашните любимци през последните две години мощно набъбна. Часовете във въпросните учебни заведения обаче са много скъпи. Индивидуална подготовка излиза сред 40 или 70 евро на час. А един час игра в кучешка " детска градина " коства сред 12 и 20 евро.

И до момента в който учебното заведение за кучета не е наложително, няма по какъв начин да се измъкнете от заплащането на налог. Всеки притежател на куче е задължен да записва четириногото още в първите дни, откакто се снабди с него. Според расата и размера общината пресмята съответния годишен налог. За куче с височина към 40 см от неопределена раса той се движи към 100 евро.

Ако кучето ви надвишава 40 см или 20 кг, сте задължен да се явите на изпит по доктрина. В рамките на към час ветеринарният доктор ще изпита знанията ви за общественото държание и биологията на четириногите. За задачата притежателят може да получи авансово въпросник, по който да се приготви. Той би трябвало да е в положение да разпознава настроенията, страховете и потребностите на животното, да знае по какъв начин да реагира при среща с други кучета или пък в случай че домашният любим се загуби. Трябва да е изцяло наясно и със своите отговорности като собственик, както и да е осведомен с особеностите на породата, която отглежда.

Апропо порода: при кучетата от така наречен бойни породи - като питбул или стафордширски бултериер, има особени изсквания. Стопанинът би трябвало да е пълновръстен, да има удостоверение за съдимост и да издържи сполучливо теста по доктрина на кучешкото развиване. А в някои случаи даже самото куче би трябвало да мине през специфичен поведенчески тест.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Една германка в България: " Тук се усещам потребна "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР