ГЕРБ, ДПС, част от Обединените патриоти и Воля отхвърлиха ветото

...
ГЕРБ, ДПС, част от Обединените патриоти и Воля отхвърлиха ветото
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото на президента върху финансирането на партиите от бизнеса

ГЕРБ, Движение за права и свободи, част от " Обединените патриоти " и " Воля " отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху отпадането на рестриктивните мерки за финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. За повторното приемане на промените в Закона за държавния бюджет т.г. гласоподаваха 129 народни представители, срещу бяха 84, а един се въздържа.

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена при започване на юли по самодейност на Движение за права и свободи и след среща сред представители на ГЕРБ с водача на придвижването Мустафа Карадайъ и депутата и предприемач Делян Пеевски. С поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Атака " и " Воля " отпадна досегашната възбрана бизнесът да финансира политическите партии. Това стана, откакто по самодейност на премиера Бойко Борисов и след напрежение сред съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " държавното финансиране за политическите партии бе понижено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе подкрепено от болшинството дали своят вот в инициирания от " Шоуто на Слави " референдум.

В претекстовете на ветото президентът Румен Радев показва, че измененията уронват конституционните устои на българската народна власт и ще създадат партиите подвластни от бизнеса.

Българска социалистическа партия единствена поддържа ветото на президента и изиска измененията да бъдат замразени, до момента в който не се организира публичен спор по въпроса. Част от депутатите " Обединени патриоти " - националните предсътавители от Вътрешна македонска революционна организация и някои техни сътрудници от НФСБ, обаче също се оповестиха против бизнес финансирането на партиите.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ държавната дотация е била алибито за нечистоплътните връзки на партиите с бизнеса. Колегата й от Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че в това, че юридическите лица ще вършат дарения, не съдържа имплицитно, че ще оказват въздействие. " Не са едни и същи аргументите, по които даряваш на черква, за лекуването на някого и на политическа партия. Даренията за партиите имат и друго име, назовават се рекет ", счита депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков. Цитирайки почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, социалистът Филип Попов сподели, че в този момент към този момент ще има очевидни обръчи от компании към партиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР