Георги Русев – големият актьор на малките роли, изиграл най-колоритните

...
Георги Русев – големият актьор на малките роли, изиграл най-колоритните
Коментари Харесай

Достоен до самия край: Георги Русев си отива без пари, имоти и кола

Георги Русев – огромният артист на дребните функции, изиграл най-колоритните чешити в българското кино, си отиде преди 10 години на 1 април – Денят на хумора и шегата. И до момента няма актьор, който да има толкоз паметни реплики, трансформирали се във вицове с времето.
В персонален проект Русев се радва на един от най-стабилните бракове в гилдията за разлика от доста свои сътрудници, които се развеждат по няколко пъти. Със брачната половинка му Надежда Попова, която е почитан инженер-химик, остават дружно цели 55 години.

10 лета след гибелта му тя продължава да приказва за него в настоящо време и не желае да повярва, че го няма. Приживе артистът цари в женско царство. Има две дъщери, доживява две внучки, дори и една правнучка, написа retro.bg. Не съумява да прегърне своя правнук Александър, който от напълно дребен сочел фотографията му и казвал: „ Това е дядо Гошо “.
Последните думи, които Русев изрича, преди да си отиде на 82-годишна възраст, са „ Обичайте се и след мене “. Семейството съблюдава повелята му. Разправии и разногласия отсъстват от тяхното съществуване. Остават задружни и сплотени и мъчно преодоляват загубата.

Продължават да се събират най-малко един път седмично на трапезата на Надежда. Макар да е на напреднала възраст, тя към момента е витална и изпълнена с сила, когато става дума за децата й. „ Поръчват ми авансово какво да сготвя и аз го върша “, споделя вдовицата на Русев, чийто единствен смисъл след неговата кончина са дъщери, внуци и правнуци.
През предходната година в родното му село Костенец откриха неговата паметна плоча, която е сложена на входа на читалището там. На церемонията участваха всичките му родственици. Жена му се гордее, че на негово име има и уличка в софийския квартал „ Малинова котловина “.

Георги Русев в никакъв случай не се съгласи да се снима за реклами. Въпреки че са му предложили възнаграждения, пред които мъчно се устоява. Не искаше да смесва високото изкуство, което е изповядвал цялостен живот, с комерсиализма. Живееше в незначителен най-обикновен панелен апартамент, нямаше кола и сметки в банките.
В киното той изгрява едвам на 37-годишна възраст, тъй като преди този момент не демонстрира интерес към това изкуство. Предпочита театъра. За огромния екран го открива Въло Радев в „ Най-дългата нощ “, който излиза на екран през февруари 1967 година

Истинският му напредък в киното обаче стартира след 10-ия му филм – „ Преброяване на дивите зайци “ на Едуард Захариев по сюжет на Георги Мишев, където е в ролята на ветеринарния доктор. Бързо става любим и на феновете, и на всички режисьори. През 70-те и 80-те има години, в които взе участие в по 4-5 кино лентата. Така се появяват и функциите му шедьоври в „ Оркестър без име “, „ Дами канят “, „ Покрив “, „ Илюзия “, „ Вчера “, „ Зона Б-2 “, „ Адио, Рио! “, „ Опасен сексапил “, „ След края на света “ и доста други.

Култови реплики на кинолегендата

Гошо, стой за малко бе, момче. Абе, Гоше, ще оглушеем с това твое думкане, бе. Здравето ми се взе. Айде, мани мене, но кокошките престанаха да носят. При 20 кокошки – яйца от пазара закупувам. Аз и на война съм бил, но такова знамение – бомбардират, бомбардират, па спрат. А при тебе прекъсване няма, от заран до вечер. Какво е това знамение, какво беше това твое изкуство, бе? Оглушаваме, бе, Гоше!
Като чичо Петър в „ Оркестър без име “

На вашите години ето в тази пазва имах единствено една шепа джанки за през целия ден бягане след овцете!
Като шефа Цончев във „ Вчера “

Аз да вземем за пример може и да не съм прав, само че кюфтетата без лук не ги утвърждавам.
Като комшия във „ Вилна зона “

Прасета не може, а кучета и котки може!
Като Дочо Булгуров в „ Селянинът с колелото “

Куче-касичка. Къща-касичка. Заек-касичка.
Като Седларов в „ Опасен сексапил “

Казал съм ти, когато приказваш с мен, ще мълчиш!
Като юрист Балтиев в „ Дами канят “

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР